Τουρισμός 2016: Μεγάλες απώλειες στις μουσουλμανικές χώρες λόγω της τρομοκρατίας

23-08-16 | ΚΟΣΜΟΣ

Mείωση 46,5% παρουσιάζουν σε σχέση με πέρυσι οι ξένοι τουρίστες στην Αίγυπτο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα στοιχεία από τον ΠΟΤ, με τη χώρα να έχει μπει στη λίστα των μουσουλμανικών χωρών που έχουν δεχθεί πλήγμα στον τουρισμό εξαιτίας της τρομοκρατίας.

Ο τουρισμός της Αιγύπτου είχε δεχθεί επίσης σημαντικό πλήγμα μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι διεθνείς αφίξεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, λίγο μετά το συμβάν, παρουσίασαν μείωση κατά 28,9%.

Στο πρώτο 3μηνο του 2016, οι αφίξεις στην Τυνησία ήταν μειωμένες κατά 18,7%, μετά τη μείωση 25,2% που είχε ήδη καταγραφεί το 2015 (5,4 εκατ. τουρίστες).

Για την Τουρκία, ο ΠΟΤ καταγράφει μείωση 9,9% των διεθνών τουριστικών αφίξεων κατά το πρώτο 3μηνο του 2016, με μείωση 16,8% στα έσοδα, διευρύνοντας τη μείωση του προηγούμενου 3μηνου (-2,6%). Ωστόσο, πιο ενημερωμένα δεδομένα από το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας κάνουν λόγο για βουριά 34,7% στις αφίξεις το Μάιο (2,5 εκατ.).

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού (WTTC) εκτιμά οτι η αξία που δημιουργείται από την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας θα μειωθεί φέτος κατά 3,2%, δηλαδή σε επίπεδα χειρότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαϊου (-0,2%).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρος του WTTC, David Scowsill, η Τουρκία μπορεί να ανακάμψει γρηγορότερα σε σχέση με την Αίγυπτο και την Τυνησία, καθώς η διπλωματική κρίση με τη Ρωσία φαίνεται πως έχει περάσει και, βάσει εμπειρίας, όπως είπε, οι διάσπαρτες τρομοκρατικές επιθέσεις (σε Ην. Βασίλειο, Ισπανία και Γαλλία) τα τελευταία χρόνια τείνουν να έχουν μικρότερες μακροπρόθεσμες συνέπειες σε σχέση με την τρομοκρατία που έχει στόχο τους τουρίστες (όπως συνέβη στην Αίγυπτο και την Τυνησία).

Στις περιπτώσεις του Λονδίνου και της Μαδρίτης, είπε, ο τουρισμός επέστρεψε στα κανονικά επίπεδα πολύ γρήγορα, ενώ άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια θέση, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, χρειάζονται 2-3 χρόνια για να ανακάμψουν.

Εξάλλου, είπε, τα ξενοδοχεία στην Αττάλεια και τη Σμύρνη είναι ασφαλή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, προβλέποντας οτι ο τουρκικός τουρισμός θα ανασυνταχθεί το 2017 αν δεν υπάρξουν επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές.

Εκτιμά δε οτι η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Βουλγαρία θα είναι οι μεγάλοι νικητές καθότι αποτελούν ασφαλείς προορισμούς, με καθεμία από τις χώρες αυτές να καταγράφει αύξηση επισκεπτών από 20% έως 35% φέτος.

Η Ταϋλάνδη επίσης έχει καλές τουριστικές επιδόσεις, με αρκετές ακυρώσεις ωστόσο από την Κίνα και την Κορέα κατά το 2μηνο που ακολούθησε της επίθεσης στην Μπανγκόγκ τον Αύγουστο του 2015 και προκάλεσε το θάνατο 20 ανθρώπων. Όμως, μέχρι το τέλος της χρονιάς ο εισερχόμενος τουρισμός στη χώρα είχε καταφέρει να ανακάμψει σε επίπεδα ρεκόρ. 

Όσον αφορά το Brexit, το WTTC εκτιμά οτι ο αντίκτυπος στον τουρισμό θα είναι μικρός αυτή τη χρονιά, όμως σημαντικά μεγαλύτερος το 2017 όταν δεδομένης της αδύναμης στερλίνας και της μικρότερης αγοραστικής δύναμης των Βρετανών, προβλέπεται μείωση των αναχωρήσεων από τη χώρα.

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....