Tην έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων έχει προκαλέσει η σταδιακή μετατροπή της κατά τ’ άλλα ρομαντικής, γοητευτικής και γραφικής Βενετίας σε κορεσμένο τουριστικά προορισμό.
Η πόλη της Βενετίας προσελκύει πια έως 20 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των τουριστών για την αγορά σουβενίρ παρά να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ντόπιων για αγαθά της καθημερινής ζωής στην πόλη.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης για την εκτίναξη του κόστους των ενοικίων και εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους διαδηλώνοντας στους δρόμους της όμορφης πόλης, διάσημης για τα κανάλια, τις γόνδολες, το ριζότο και τα μεσαιωνικά σοκάκια και τις όμορφες εκκλησίες.
Καθημερινά στην πόλη φτάνουν περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια ή με τρένα, ξεπερνώντας τον πληθυσμό της πόλης που είναι 55.000 κάτοικοι.
Οι ντόπιοι φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν τους τελευταίους κατοίκους της Βενετίας ως πραγματικής πόλης, όπου το να βρει κανείς σπίτι και δουλειά ή να κάνει βόλτα και να συνεχίσει τη ζωή του καθημερινά στους δρόμους ήταν κάποτε απλό.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, «δεν νοσταλγούμε, είμαστε απλώς εκνευρισμένοι, αλλά και ρεαλιστές και αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα ώστε η πόλη μας να μην παρακμάσει μόνιμα», αναφέρει ένας εξ αυτών στο Facebook.
Οι οργανωτές ταξιδίων πιστεύουν ότι οι κάτοικοι επιθυμούν λογικές τιμες στα ενοίκια, δουλειές που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρους στους πολίτες τους οι κανονικές πόλεις.
Διαδήλωση στην οποία πρωτοστατούν τα παιδικά καροτσάκια...
Επιθυμούν να αλλάξει η ελκυστικότητα της πόλης, προσελκύοντας ανθρώπους που θα δαπανήσουν 4 ή 5 ημέρες στην πόλη παρά 4 ή 5 ώρες.
Παρότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν συμβολή 20% στα τουριστικά έσοδα, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι οι επιβάτες τους δεν στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.
«Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών, η οποία αδειάζει το βράδυ. Θέλουμε μια πόλη όπου θα μπορεί κανείς να αναπνέει», φωνάζουν οι διαδηλωτές.
Πρόσφατα οι τοπικές αρχές έδωσαν στο κοινό διαφορετικές εισόδους στα κανάλια, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μη χρειάζεται να περνούν μέσα από μεγάλα πλήθη στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία νερού της πόλης, όμως το μέτρο αυτό δεν κρίνεται ως επαρκές. Oι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι πλέον συνεχείς, με πρωτοστάτη ένα κίνημα που δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό.