Η λύση για να ανακτήσει ξανά ο τουρκικός τουρισμός την αίγλη του είναι η προσέλκυση περισσότερων διεθνών επενδυτών, τονίζει σε άρθρο του στην Ηurriyet ο ανώτερος οικονομικός αναλυτής στα τουριστικά δάνεια της Τράπεζας Ανάπτυξης της Τουρκίας Kayhan Taner Özen.
Ο αναλυτής επισημαίνει ότι ο τουρισμός, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του, χρησιμοποιείται από την πολιτική ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την άσκηση πιέσεων στις διπλωματικές σχέσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις ΗΠΑ-Κούβας και Ρωσίας-Τουρκίας, όπου, ανάλογα με την χαλάρωση ή τις απαγορεύσεις, ενθαρρύνεται ή βουλιάζει η τουριστική κίνηση.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να συνυπάρξει με την τρομοκρατία και τη βία και αναρωτιέται γιατί οι τουρκικές ακτές της Αττάλειας θεωρούνται πιο επικίνδυνες από τις ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τονίζει, προβάλουν την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία και κανένα πλέον δεν μιλάει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες καρπώνονται τουριστικά οφέλη από την κρίση στον τουρκικό τουρισμό.
Ο αναλυτής εκτιμά ότι εάν ο τουρκικός τουρισμός προσελκύσει περισσότερους διεθνείς επενδυτές, τα δυτικά μέσα θα αλλάξουν τακτική και θα σταματήσουν να προβάλουν την απειλή τρομοκρατίας ειδικά στα τουρκικά θέρετρα, αναφέροντας ότι στην Αττάλεια υπάρχουν 700.000 κλίνες, αλλά απουσιάζουν οι διεθνείς φίρμες όπως η Hilton, η Sheraton ή η Intercontinental.