Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων αναμένεται και φέτος στη Βουλγαρία μετά την περσινή χρονιά ρεκόρ. Οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται από χώρες εκτός ΕΕ. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Deutsche Welle
H Ανίτα εργάζεται στη ρεσεψιόν ενός βουλγαρικό ξενοδοχείου και έχει πάρα πολύ δουλειά. Μόλις έχει καταφθάσει ένα γκρουπ Άγγλων τουριστών στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη Μαύρη Θάλασσα της Βουλγαρίας. «Το ξενοδοχείο είναι πλήρες» λέει χαρούμενη η Ανίτα. Η παραλία του Σλάντσεβ Μπριάκ είναι γνωστή ως η «ηλιόλουστη παραλία» και οι τουρίστες έρχονται ήδη από τον Ιούνιο. Εξαιτίας του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος, η Βουλγαρία έχει αναβαθμιστεί.
«Τα βουλγαρικά τουριστικά θέρετρα είναι ασφαλή και έτσι αποτελούν προτιμώμενους προορισμούς» τονίζει η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, Νικολίνα Αγκέλκοβα, ενώπιον του κοινοβουλίου στη Σόφια. Ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Σίβκο Ντασκάλοφ επαινεί την καλή συνεργασία μεταξύ των ξενοδοχείων και των δυνάμεων ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν τρομοκρατικά χτυπήματα. «Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ανήκει η επίβλεψη των ακτών και η εκπαίδευση του προσωπικού» δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ξενοδόχοι, εστιάτορες, πωλητές τουριστικών ειδών ελπίζουν σε ένα εξαιρετικό καλοκαίρι. Εκτιμούν πως ο τουρισμός θα αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το σούπερ καλοκαίρι του 2016. Το περσινό καλοκαίρι με 8,2 εκατομμύρια επισκέπτες ήταν το καλύτερο καλοκαίρι από το 1989. Το 10% των επισκεπτών προέρχεται από τη Γερμανία, περίπου 33% περισσότεροι σε σχέση με το 2015. Αυτό το χρόνο οι κρατήσεις από Γερμανία αυξήθηκαν ήδη από την άνοιξη κατά 29%.
Χαλαρότερο νομικό πλαίσιο για αλλοδαπούς εργαζόμενους
Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Βουλγαρίας είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια χτίζονται πάντως διαρκώς νέα ξενοδοχεία στη Βουλγαρία ενώ τα παλιά καταλύματα ανακαινίζονται. «Ο πελάτης είναι βασιλιάς», λέει χαρακτηριστικά η Ανίτα.
Ο βουλγαρικός τουρισμός αντιμετωπίζει όμως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι η έλλειψη προσωπικού. Στις τουριστικές περιοχές υπάρχουν παντού αγγελίες για προσφορά εργασίας. Μέχρι σήμερα εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών οι μάγειρες, οι σερβιτόροι, οι ρεσεψιονίστ αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα και αλλού.
Οι ελλείψεις προσωπικού καλύπτονται εν τω μεταξύ από πολίτες που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα την Ουκρανία ή τη Μολδαβία. Η κυβέρνηση στη Σόφια χαλάρωσε το νομικό πλαίσιο απασχόλησης εργαζομένων που προέρχονται από αυτές τις χώρες. Τα έσοδα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο τον περασμένο χρόνο ανήλθαν στα 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ, 15% περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Εκτιμάται ωστόσο ότι τα έσοδα ήταν πολύ μεγαλύτερα διότι στη Βουλγαρία ανθεί η παραοικονομία.
Πηγή: Deutsche Welle