Σε "περιηγήσεις εργασίας" καλεί τους τουρίστες, που θέλουν να επισκεφθούν τη Βόρεια Κορέα, η Εθνική Διοίκηση Τουρισμού της χώρας, DPR Korea Tour. Η ιστοσελίδα περιγράφει την εμπειρία ως "ενδιαφέρουσα", υπογραμμίζοντας ότι το "πακέτο" αυτό γίνεται δημοφιλές σε τουρίστες.
Τα τουρ αυτά διαφημίζονται στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα. Όπως τονίζεται, «μέσω των τουρ οι τουρίστες θα γνωρίσουν την αγροτική πολιτική και κουλτούρα της χώρας και θα δουν από κοντά τα πρόθυμα, χαρούμενα πρόσωπα των ντόπιων καθώς ασχολούνται με τις τοπικές δραστηριότητες».
Τα οργανωμένα γκρουπ τουριστών φυτεύουν ρύζι με τα χέρια τους, τραβούν ζιζάνια από τα χωράφια και μαζεύουν φρούτα στα αγροκτήματα και τους οπωρώνες. Στις φωτογραφίες της σελίδας απεικονίζονται 2 τουρίστες να καλλιεργούν ρύζι και ένας άλλος να φωτογραφίζει τη φάρμα.
Οι τουρίστες που ελκύονται από αυτό το μοντέλο διακοπών είναι κυρίως συνταξιούχοι και νέοι, που θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να βιώσουν εμπειρίες από τον τρόπο ζωής στη Βόρεια Κορέα. Κατά τις πληροφορίες, πάντως, οι τουρίστες πληρώνουν γι αυτό...
Ο εθελοντισμός ακούγεται ωραία, ωστόσο, στην περίπτωση του ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα δημιουργεί ηθικά διλήμματα καθώς το καθεστώς είναι γνωστό για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, την κακή μεταχείριση στους πολίτες, τις φυλακίσεις, την φτωχή διαβίωση των πολιτών.
Οι ειδικοί από το χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιεί αυτήν την πολιτική προκειμένου να ελέγχει τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν χωρίς να αμείβονται και χωρίς δικαιώματα.
Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι οι τουρίστες που θα επιλέξουν τη Β. Κορέα δεν θα εκτεθούν σε τέτοιες εικόνες.
Επικριτές του τουριστικού μοντέλου που επιθυμεί να προωθήσει η Β. Κορέα αναφέρουν ότι οι τουρίστες δεν βλέπουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, και επιτηρούνται από αξιωματούχους του κράτους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι τουρίστες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο προπαγάνδας και συμβάλλουν στην ενίσχυση της δικτατορίας καθώς παρουσιάζονται ως ξένοι που προσέρχονται στη Β. Κορέα για να χαιρετίσουν τον «ανώτατο ηγέτη».