Κίνητρα και στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού εξετάζει η Τουρκία, με την ένωση τουριστικών γραφείων της χώρας, TURSAB, να επεξεργάζεται πρόταση για τη χρηματοδότηση συνεδρίων και εκδηλώσεων την οποία θα υποβάλλει στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση.
Σύμφωνα με τους ίδιους σχεδιασμούς τα κίνητρα για επαγγελματικά ταξίδια στη χώρα μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2019.
Ο συνεδριακός τουρισμός θα είναι ιδιαίτερα επικερδής για την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά η TURSAB, καθώς παρά τα 10,7 εκατ. διεθνείς επισκέπτες που προσέλκυσε το 2017 (αύξηση 33% σε σχέση με το 2016) τα έσοδα των ξενοδόχων δεν ήταν τα αναμενόμενα, δεδομένου ότι τα έτη 2015-2016 οι συνεδριακές διοργανώσεις στην πρωτεύουσα μειώθηκαν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κωνσταντινούπολη να πέσει στην παγκόσμια κατάταξη συνεδριακού τουρισμού από την 7η θέση που κατείχε το 2010 στην 39η το 2016 με συνολικά 62 συνέδρια.
Με δεδομένη την επιστροφή των διεθνών επισκεπτών στην Τουρκία φέτος, η TURSAB ελπίζει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα ανακάμψουν στην Κωνσταντινούπολη με στόχο για το 2019-2020 να βρεθεί στο top 10 των προορισμών συνεδριακού τουρισμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της TURSAB, κ. Firuz Baglikaya, η Τουρκία έχασε την ανταγωνιστικότητά της στον συνεδριακό τουρισμό την τελευταία τριετία.
Εν τω μεταξύ, οι ταξιδιώτες στα επαγγελματικά ταξίδια είναι εξαιρετικά πολύτιμοι καθώς η μέση δαπάνη διαμονής τους εκτιμάται σε 1.500-2.000 δολάρια, δηλαδή 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο τουρίστα που επισκέπτεται την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κ. Baglikaya, είναι απαραίτητη η επιστροφή ΦΠΑ στους οργανωτές επαγγελματικών εκδηλώσεων καθώς και η παροχή οικονομικών κινήτρων στα τουριστικά γραφεία και τουρ οπερέιτορ προκειμένου να προωθήσουν την Κωνσταντινούπολη ως κατάλληλο προορισμό για επαγγελματικά ταξίδια.
Η Τουρκία ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα επιδότησης πτήσεων που κυμαίνεται ανάλογα με την περίοδο από 1.500 έως 9.000 δολάρια ανά πτήση, ενώ κλιμακωτή επιδότηση εφαρμόζει και στις κρουαζιέρες.