Ισπανικός τουρισμός: Ρεκόρ εσόδων και ξένων επισκεπτών το 2019

04-02-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ρεκόρ πέτυχε ο ισπανικός τουρισμός το 2019 τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των στατιστικών αρχών της χώρας τα συνολικά τουριστικά έσοδα στην Ισπανία το 2019 αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με  το 2019 αγγίζοντας τα 92,3 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα ξόδεψαν οι Βρετανοί τουρίστες (17,9 δισ. ευρώ), και ακολούθησαν οι Γερμανοί (11,7 δισ. ευρώ) και οι Γάλλοι (7,6 δισ. ευρώ). Τα συνολικά τουριστικά έσοδα τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,1% ξεπερνώντας τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης, η συνολική μέση δαπάνη ανά τουρίστα αυξήθηκε κατά 1% φθάνοντας τα 1.162 ευρώ.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ισπανία το 2019 αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το 2018 φθάνοντας τα 83,7 εκατ. Οι υψηλότερες αφίξεις προήλθαν από τη Βρετανία (18,1 εκατ.) και ακολούθησαν οι αφίξεις από τη Γερμανία (11,2 εκατ.), και οι αφίξεις από τη Γαλλία (11,1 εκατ.). Οι διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 0,9 % φθάνοντας τα 4,3 εκατ. 

Nα σημειωθεί ότι το ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού αναμένει αύξηση του προϋπολογισμού για τον τομέα του τουρισμού το 2020, ο οποίος έχει παρουσιάσει μικρή αύξηση από το 2016 και στη συνέχεια, παρότι στηρίζει το 12% του ΑΕΠ της χώρας και το 13% της εργασιακής απασχόλησης.

Σε ότι αφορά τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις, η Exceltur, η ένωση των 28 μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, ανακοίνωσε ότι η τουριστική δραστηριότητα στην Ισπανία κατέγραψε το 2019 την υψηλότερη τιμή της ιστορικά, με 153 δις ευρώ. Σύμφωνα με τη δημόσια ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Αena, παρουσιάστηκε αύξηση στους επιβάτες που χρησιμοποίησαν αεροδρόμιά της το 2019 και έφτασε αισίως τους 231,8 εκατομμύρια.  Η πρώτη αεροπορική εταιρία σε αριθμό επιβατών με προορισμό ή σημείο αφετηρίας την Ισπανία ήταν η ιρλανδική Ryanair με 43 εκατ. επιβάτες το 2019. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 25% συνολικού αριθμού των επιβατών που είχαν ως σημείο αναχώρησης ή άφιξης την Ισπανία, ανήκαν στο ισπανικό όμιλο αερογραμμών IAG.

Η δημόσια εταιρία σιδηροδρομικών υπηρεσιών της Ισπανίας, Renfe, κατέγραψε αύξηση στους επιβάτες ύψους 2,7% το 2019. Αξιοσημείωτο είναι ότι 4,9% περισσότεροι χρήστες επέλεξαν τις γραμμές υψηλής ταχύτητας. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διάθεση 500 χιλιάδων θέσεων σε τρένα υψηλής ταχύτητας με κόστος που ξεκινάει από 5 ευρώ. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να καταστεί η χρήση του τρένου υψηλής ταχύτητας ευχερής για το ευρύ κοινό, καθώς επίσης και οικονομική ώστε να προαχθεί η βιώσιμη μετακίνηση.

Η πτώχευση του βρετανικού ομίλου Thomas Cook είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 600.000 επιβατικών θέσεων με προορισμό τις Κανάριες και Βαλεαρίδες νήσους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών απορροφήθηκε από τις, επίσης βρετανικές, εταιρίες χαμηλού κόστους Easyjet και Jet2, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 406 χιλ. θέσεων. O ισπανικός τουριστικός όμιλος Iberostar κατέγραψε, το 2019, αύξηση κερδών 5% και δημιούργησε 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία 11 νέων ξενοδοχειακών μονάδων εντός του 2020.   Από την άλλη ο ισπανικός ξενοδοχειακός όμιλος Riu κατέγραψε έσοδα, το 2019 που ξεπερνούν τα 2,2 δις ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η άνοδος αυτή, οφείλεται στις επενδύσεις, ύψους 1,5 δις ευρώ που πραγματοποίησε ο όμιλος τα δύο τελευταία χρόνια.   

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Celestyal | Nέο πρόγραμμα εκδρομών «Εικόνες Αραβίας»
Η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως αναπτυξιακό βραχίονα
Υπ. Τουρισμού: Κάλεσμα για e-voucher στους τουρίστες που εκκένωσαν τα ξενοδοχεία της Ρόδου στις πυρκαγιές του 2023
Σπουδαίες Δράσεις για την Εκπαίδευση, την Οδική Ασφάλεια και το Περιβάλλον στο Navarino Challenge 2024
Αναστολή της 4ωρης στάσης εργασίας των αρχαιοφυλάκων
ΕΟΤ Γαλλίας: Τη μυθική γη της Θράκης αποθεώνει η Le Figaro
Σύστημα ενεργητικής πυροπροστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Αγοράς, Αρείου Πάγου και Κεραμεικού
Τουρισμός: Αύξηση 40% της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό
Δημόσια διαβούλευση για νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο Κουφονήσι
Έχεις Boutique Ξενοδοχείο ή Villa; Δες 3 λόγους που πρέπει να επισκεφθείς το 100% Hotel Show του Νοεμβρίου