Η μία μετά την άλλη οι χώρες που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού λαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους.
Μία χώρα όμως που ανακοίνωσε ότι δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στον τομέα της γεωργίας και των επενδύσεων σε γεωργικά προϊόντα, για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας είναι η Αλγερία. Σύμφωνα με τις αποφάσεις ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε επενδύσεις, που μπορούν να καλύψουν τις εθνικές ανάγκες σε ζάχαρη, ελαιόλαδο και σιτηρά.
Άλλα μέτρα που έλαβε η χώρα έχουν ως εξής:
-Μείωση της αξίας των εισαγωγών από 41 δισ. δολ. σε 31 δισ. δολ.
-Μείωση των λειτουργικών δαπανών του προϋπολογισμού κατά 30% χωρίς να επηρεάζονται οι κρατικές εισφορές και οι μισθοί.
-Διακοπή της σύναψης συμβάσεων μελέτης και παροχής υπηρεσιών με ξένα γραφεία, από τα οποία θα εξοικονομηθούν σχεδόν 7 δισ. δολ. σε ετήσια βάση στην Αλγερία.
-Αναβολή της έναρξης των έργων υποδομής, που βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης, ή των οποίων η υλοποίησή δεν έχει αρχίσει ακόμη, με εξαίρεση τα σχέδια που αφορούν σε περιοχές πρώτης προτεραιότητας, καθώς και το έργο που αφορά στη μελέτη για την κατασκευή ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου στην πόλη Djelfa.
-Διατήρηση των δαπανών στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας παράλληλα τα μέσα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
-Διατήρηση του επιπέδου των δαπανών που σχετίζονται με τον τομέα της εκπαίδευσης.
-Ανάληψη από το δημόσιο (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό) των ζημιών, που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πρόβλεψη θα συμπεριληφθεί σε συμπληρωματικό νόμο για τον προϋπολογισμό.
-Ενθάρρυνση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης, διευκολύνοντας τη χορήγηση δανείων και εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση και στα καινοτόμα προϊόντα.
-Επιτάχυνση της είσπραξης φόρων και δασμών, καθώς και των πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί από δημόσιες τράπεζες.