Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι προσωρινά άνεργος και ένας πολύ μεγάλος αριθμός εταιρειών και αυτοαπασχολούμενων αναγκάζονται να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, λόγω έλλειψης πελατών ή δεν μπορούν πλέον να προμηθευτούν πρώτες ύλες ή υπηρεσίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να διατηρήσουν την παροχή πιστώσεων σε ιδιώτες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Σχέδιο Κοινωνικής και Οικονομικής Προστασίας, (Plan Federal de Protection Sociale et Economique) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά από μέτρα για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως κρίνεται αναγκαίο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου, συμφώνησαν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα την παροχή διευκολύνσεων και την συνέχιση παροχής πιστώσεων, για την χρηματοδότηση της οικονομίας. Η συμφωνία αυτή αποτελείται από δύο πυλώνες:
1. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους καθώς και δανειολήπτες με υποθήκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληρωμής, αναβολή πληρωμής των υποχρεώσεων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς χρέωση των τελών και των προαυξήσεων.
2. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέχει ένα σύστημα εγγυήσεων για όλες τις νέες πιστώσεις και νέες πιστωτικές γραμμές, με μέγιστη διάρκεια 12 μηνών που οι τράπεζες θα χορηγήσουν, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Το καθεστώς εγγυήσεων θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Το διαθέσιμο συνολικό ποσό της εγγύησης ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.
- Όλες οι νέες πιστώσεις και όλες οι νέες πιστωτικές γραμμές (εξαιρουμένων των αναχρηματοδοτήσεων) που θα χορηγηθούν έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 θα καλύπτονται από το σύστημα εγγυήσεων.
- Στη λήξη του μέτρου θα εξεταστεί το ποσό των ανείσπρακτων οφειλών για πιστώσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος εγγύησης.
Η κατανομή των βαρών μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κράτους θα είναι ως εξής:
- Ανείσπρακτες οφειλές έως 3% των χορηγούμενων πιστώσεων θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
- Μεταξύ 3% και 5%, το 50% των ζημιών θα βαρύνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και το 50% το δημόσιο.
- Ανείσπρακτες οφειλές άνω του 5%, το 80% των ζημιών θα βαρύνει το δημόσιο και το 20% τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης 2008-2009), η απώλεια από αθετήσεις υποχρέωσεων πληρωμής στο Βέλγιο ήταν περίπου 1%.
Η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με την Febelfin (Fédération belge du secteur financier) προβλέπεται να δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των εγγυήσεων καθώς και της τήρησης των δεσμεύσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο Υπουργός Οικονομικών De Croo, σε δήλωση του ανέφερε ότι κάλεσε τις βελγικές τράπεζες να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια και είναι ευγνώμων για το ότι δέχτηκαν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, αναλαμβάνοντας μια σημαντική δέσμευση αυτές τις δύσκολες στιγμές.