Το ολλανδικό Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής, έχει καταρτίσει 4 σενάρια για να περιγράψει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού το 2020 και το 2021 στην Ολλανδία.
Τα σενάρια χρησιμοποιούν διαφορετικές χρονικές περιόδους όσον αφορά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την εκτίμηση της σοβαρότητας των οικονομικών επιπτώσεων. Όλα τα σενάρια προβλέπουν ύφεση, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,2% έως 7,7% το 2020. Στο πιο ήπιο σενάριο, η οικονομία θα ανακάμψει μόλις το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ στο χειρότερο σενάριο, τα προβλήματα θα επεκταθούν αν ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η κατάσταση στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Αυτό το τελευταίο σενάριο προβλέπει επίσης ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,7% το 2021. Σε τρία από τα τέσσερα σενάρια, η οικονομική ύφεση προβλέπεται πως θα είναι πιο σοβαρή από ό,τι στην κρίση του 2008-2009.
Ο Διευθυντής του ανωτέρω Γραφείου κ. Hasekamp σε σχετικές δηλώσεις τόνισε τα εξής: Τα μέτρα για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού είναι απαραίτητα, αλλά προφανώς θα έχουν και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ωστόσο, πολλά ακόμη είναι αβέβαια. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο καιρό πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τα ισχύοντα μέτρα, ούτε μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς ο αντίκτυπος στην οικονομία καθώς αυτά τα είδη μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ πριν. Όσο περισσότερο παραμένουν οι περιορισμοί των φυσικών επαφών και επομένως συνεχίζουν να εμβαθύνουν τον αντίκτυπό τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια βαθύτερη ύφεση και σε άλλες χώρες, γεγονός που με τη σειρά του θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. Η κυβερνητική πολιτική αποσκοπεί στον περιορισμό των απολύσεων και των πτωχεύσεων. Αυτό προβλέπεται να αποτρέψει μια μόνιμη οικονομική ζημία. Παρόλα αυτά, μια τέτοια κυβερνητική στήριξη θα μπορέσει να μετριάσει εν μέρει μόνο την ζημία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κρίσης, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία.
Υπογραμμίζεται ότι, όλα τα σενάρια προβλέπουν απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών ως συνέπεια των μέτρων έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της οικονομίας. Δεν θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος για το επίπεδο του δημόσιου χρέους, δεδομένου ότι, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, μέχρι το τέλος του 2021 το δημόσιο χρέος θα είναι 73,6% του ΑΕΠ, το οποίο εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα.
Με βάση τις αβεβαιότητες που προσδιορίστηκαν παραπάνω, τα 4 σενάρια έχουν ως εξής:
1.Κατά το πρώτο σενάριο, τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν τρεις μήνες, επηρεάζοντας κυρίως τον τομέα των υπηρεσιών και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει αμέσως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Σημαντικό μέρος της αύξησης της ανάπτυξης αναμένεται να πραγματοποιηθεί ήδη το 2020.
2.Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έξι μήνες και η ανάκαμψη θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σε σύγκριση με το σενάριο 1, η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί και η βιομηχανία θα επηρεαστεί επίσης πιο σοβαρά. Το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί περαιτέρω αλλά χωρίς να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
3. Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έξι μήνες αλλά το σοκ θεωρείται πιο σοβαρό και θα υπάρξουν περισσότερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ως εκ τούτου, η οικονομική ύφεση θα διαρκέσει και η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει την Άνοιξη του 2021.
4. Σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο, τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν ένα έτος. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βρουν περισσότερους τρόπους παραγωγής, εργασίας και κατανάλωσης, παρά τους περιορισμούς. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η ύφεση θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο ενώ η ανάκαμψη δεν θα συμβεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Λόγω της διάρκειας της κρίσης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και τα προβλήματα από το εξωτερικό θα αυξηθούν, γεγονός που θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο πέραν του 2021.