Η παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη ρουμανική οικονομία.
Σύμφωνα με μελέτη της PWC, το 37% των ρουμανικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει πλήρως ή μερικώς τις δραστηριότητές τους λόγω κορωνοϊού, ενώ, βάσει εκτιμήσεων του ρουμανικού Υπουργείου Εργασίας, 500.000 συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και διπλασιασμός τους. Ο αριθμός των νεοϊδρυθεισών εταιριών μειώθηκε κατά 69% το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Εμπορικών Εταιριών, ενώ αναμένεται σημαντική στασιμότητα των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα για μεγάλο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας Florin Citu η Ρουμανία μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για πέντε τουλάχιστον μήνες, ωστόσο, τα μειωμένα έσοδα και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού για περαιτέρω παροχές στην υγεία και την ανακούφιση της τεχνικής ανεργίας, το πακέτο των οποίων αντιστοιχεί, μέχρι στιγμής, στο 3% του ΑΕΠ, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το 2020, που αναμένεται να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον αυστριακό τραπεζικό όμιλο Erste, ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση της τάξεως του 4,7%, ενώ το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 7%. Η μείωση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μόνο για το 2020, ενώ το 2021 η Ρουμανία θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα είναι ομαλότερη για τη Ρουμανία, συγκριτικά με την Πολωνία, Ουγγαρία και την Τσεχία, που αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερες πιέσεις.
Περαιτέρω, προβλέπεται πτώση του ρουμανικού νομίσματος, η ισοτιμία του οποίου με το ευρώ αναμένεται να αγγίξει το 4,9. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται οι προβλέψεις του Ομίλου ING, που μέσα σε δύο εβδομάδες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, κάνοντας πλέον λόγο για μείωση του ρουμανικού ΑΕΠ κατά 6,6%, ενώ τοποθετούν την αύξηση του ελλείμματος μεταξύ 7%-9% (μόλις στις 11 Μαρτίου, η σχετική πρόβλεψη της ING για το έλλειμμα ήταν 5%). Λιγότερο απαισιόδοξες είναι προς το παρόν οι προβλέψεις της Raiffeisenbank που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2020 (τελευταίες εκτιμήσεις της δημοσιεύτηκαν στις 12.3) και της BRD - Société Générale που εκτιμά μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε 3,9%.