Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους της γερμανικής οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.
Αναλυτικά, παρατίθενται κάποια παραδείγματα κλάδων της γερμανικής οικονομίας με σημαντικές επιπτώσεις:
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας (Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft) ο κλάδος έχει ήδη πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε σχετικές έρευνες σημειώνεται, ότι πάνω από το 76% των επιχειρήσεων HORECA αναφέρουν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους, ενώ το 90% αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες σε νέες συνεργασίες / κρατήσεις. Μειώσεις στο μεταφορικό τους έργο, της τάξης του 20-35%, έχει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων, ενώ μέλη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (Deutscher Reiseverband) παρατηρούν πτώση του κύκλου εργασιών τους, η οποία ανέρχεται έως και 75%.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν και οι αντοχές των 5 μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων στη Γερμανία, με σημαντική δραστηριότητα και στην ελληνική τουριστική αγορά. To έτος 2018, οι πέντε μεγαλύτεροι (μερίδιο αγοράς) Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες είναι οι: TUI (17,8%), DER Touristik (8,3%), FTI Gruppe (7%), Aida Cruises (4,5%) και Alltours (3,5%).
Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Επιχειρήσεων Κατασκευαστικού Κλάδου (Zentralverband Deutsches Baugewerbe), είναι ακόμα δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο βαθμός στον οποίο η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον κατασκευαστικό κλάδο στη Γερμανία. Παρά τις θετικές προβλέψεις για το 2020 λόγω της αύξησης των οικοδομικών αδειών το έτος 2019 κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο (ένας πρώτος δείκτης για την κατασκευαστική βιομηχανία), η τρέχουσα πανδημία έχει παγώσει τα νέα κατασκευαστικά έργα που αφορούν σε κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και δημόσια έργα.
Σε πρώτη γραμμή οι κίνδυνοι αφορούν στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Περίπου 10.000 εργαζόμενοι, απαραίτητοι για την ομαλή εκτέλεση προγραμματισμένων έργων στον κατασκευαστικό κλάδο για το τρέχον έτος δεν μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία. Παράλληλα, λόγω μιας ενδεχόμενης παρατεταμένης απουσίας των δημοσίων υπαλλήλων στα γερμανικά Γραφεία Δόμησης, θα ανασταλεί πληθώρα διαγωνισμών ανάληψης δημοσίων έργων. Επίσης ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με τη διακοπή της ομαλής τροφοδοσίας πρώτων υλών, Η/Μ εξοπλισμού κ.λπ., λόγω του μερικού κλεισίματος πολλών παραγωγικών μονάδων.
Επιπρόσθετα, η αναμενόμενη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ / εισοδήματος και η απειλή της ανεργίας θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για εργασίες ανακαινίσεων / ανακατασκευών. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υφίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό συσχέτιση (σχεδόν ταυτόσημη πορεία τα τελευταία χρόνια) μεταξύ των επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο / όγκου των κατασκευών και του ΑΕΠ.
Τέλος, η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο θα συμπαρασύρει και τα γραφεία των μηχανικών, οι οποίοι ασχολούνται με την εκπόνηση των σχετικών μελετών.
Η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει ήδη μπει σε τροχιά επιβράδυνσης, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα (διάστημα: 19- 23.3.2020) της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ανεξάρτητων Εταιρειών Ακινήτων και Κατοικιών BFW (Bundesverband Freier Immobilien- und Wohnungsunternehmen), τα 1.600 μέλη της οποίας "ελέγχουν" περί το 50% της εγχώριας αγοράς κατοικίας και 30% των εμπορικών ακινήτων, 85% των μελών διαπιστώνουν ήδη επιβράδυνση στα οικονομικά τους μεγέθη ενώ 53% αυτών καταγράφει ήδη υποχώρηση της ζήτησης ακινήτων, ειδικά για αγορά ίδιας κατοικίας. Μάλιστα, 12% των μελών της BFW αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης, καθώς περί του 33% των ενοικιαστών τους έχει υποβάλει αίτημα αναβολής (αδυναμίας) καταβολής ενοικίου.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Όμιλος Scout24, ιδιοκτήτης της εταιρείας ImmoScout24, της μεγαλύτερης μηχανής εύρεσης και διαμεσολάβησης ακινήτων στη Γερμανία (>20 εκατ. επισκέπτες ετησίως) και παρουσία σε 18 ακόμη χώρες, ανακοίνωσε στις 25.3 ότι, βάσει νεότερων εξελίξεων λόγω της πανδημίας, αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη ανάπτυξης 6%-8% της εγχώριας αγοράς ακινήτων για το τρέχον έτος. Ωστόσο, η ηγεσία του Ομίλου ευελπιστεί σε άμεση και ταχεία ανάκαμψη του κλάδου, λόγω της προϋπάρχουσας θετικής δυναμικής και των ευκαιριών που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης.
Σημειώνεται ότι με πρόσφατο νομοσχέδιό της, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θεσπίζει την προστασία όσων ενοικιαστών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, λόγω της πανδημίας, επιτρέποντας την αναβολή καταβολής ενοικίου από 1 Απριλίου έως και 30 Ιουνίου, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου έως 30 Σεπτεμβρίου, αν κριθεί απαραίτητο λόγω των συνθηκών. Η υποχρέωση εκ των υστέρων καταβολής των υπερήμερων ενοικίων, εκ μέρους του ενοικιαστή, μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, παραμένει εν ισχύ. Οι ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το μέτρο πλήττει βαριά τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.
Όπως όλοι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας, έτσι και ο κλάδος τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (IT/ICT) έχει πληγεί από την πανδημία. Δεδομένου, μάλιστα του διεθνοποιημένου χαρακτήρα και της υψηλής δικτύωσης του τομέα αυτού, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι εγγενώς παγκόσμιες.
Σε έρευνα που διεξήγαγε, μεταξύ των μελών της ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, η γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Εταιρειών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Νέων Μέσων Bitkom (Bundesverband Informationswirtschaft, Telekommunikation und neue Medie) 25% των ερωτηθέντων εταιριών-μελών της ανέμενε σημαντική υποχώρηση παραγγελιών/εσόδων, ενώ περί το 50% προέβλεψε επιβράδυνση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα το τρέχον έτος.
Η διατάραξη της παραγωγής ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Κίνα, ειδικώς στις βαριά πληγείσες από την πανδημία επαρχίες Hubei, Henan, Hunan κ.ά. στην ΚΑ Κίνα, όπου έχουν την έδρα τους μεγάλες μονάδες παραγωγής/συναρμολόγησης αισθητήρων, οθονών αφής, δίσκοι αποθήκευσης κλπ., δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια αγορά κινητών, ταμπλετών και Η/Υ. Διατηρώντας στενές διασυνδέσεις με πελάτες στην Ασία και μέσες μηνιαίες εισαγωγές ηλεκτρονικού εξοπλισμού της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από την Κίνα, οι γερμανικές επιχειρήσεις πλήττονται αναπόδραστα από το lock down και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Άπω Ανατολή. Ταυτόχρονα, η ακύρωση σημαντικών Διεθνών Εκθέσεων και συνεδρίων του κλάδου, αλλά και η αναστολή όλων των διεθνών ταξιδιών, επιτείνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο IT/ICT. Σοβαρός αντίκτυπος αναμένεται επίσης και στην επέκταση του δικτύου ταχύτατης σύνδεσης κινητών συσκευών και μεταφοράς δεδομένων 5G παγκοσμίως, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην Κίνα, ηγέτιδα των εξελίξεων στη νέα τεχνολογία.
Ωστόσο, η τρέχουσα πανδημία έχει και τους "κερδισμένους" της: οι εταιρείες ηλεκτρονικών και διαδικτυακών παιχνιδιών, κινητών εφαρμογών διασκέδασης, αλλά και ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγορών (πχ. online super market, παραγγελία φαγητού κλπ.), για παράδειγμα, καταγράφουν σημαντικά κέρδη, λόγω των γενικευμένων περιορισμών στην κυκλοφορία.
Σύμφωνα με την κα. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων, η γερμανική αγορά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την επάρκεια σε συσκευασμένα τρόφιμα και αγροδιατροφικά προϊόντα, ωστόσο λόγω των μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία / logistics των καταστημάτων. Οι γερμανοί καταναλωτές προέβησαν σε μαζικές αγορές, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις του κύκλο εργασιών των υπεραγορών τροφίμων. Ειδικότερα στην περιοχή του Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 30-40% σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ρύζι και ζυμαρικά, υψηλής παστερίωσης γαλακτοκομικά προϊόντα, βρώσιμα έλαια, αλεύρια και ζάχαρη.
Αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης / γαστρονομίας, η κατάσταση είναι πραγματικά εξαιρετικά δραματική. Το υποχρεωτικό και παρατεταμένο κλείσιμο των καταστημάτων θα είναι για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου, ιδίως για αυτούς που ήδη αντιμετωπίζουν μικρής έκτασης οικονομικά προβλήματα, η αιτία διακοπής των εργασιών τους. Όπως αναφέρουν, οι παρεχόμενες υπηρεσίες των επιχειρήσεων τους δεν μπορούν να αντισταθμιστούν αργότερα (ένα γεύμα που ακυρώνεται τώρα δεν θα επαναληφθεί δύο φορές στο μέλλον). Εφόσον, όπως τώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις σταθερές δαπάνες των επιχειρήσεων τους, και χωρίς σημαντική βοήθεια από το Κράτος, το κλείσιμο των καταστημάτων τους είναι μέχρι το καλοκαίρι μονόδρομος.