Σημαντικά μέτρα για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και της υποστήριξης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε η Σερβία ενώ σε ισχύ βρίσκεται ο περιορισμός σε καραντίνα για 28 ημέρες Σέρβων και κατοίκων άλλων χωρών (περιλαμβανομένων και Ελλήνων) που έχουν λάβει άδεια προσωρινής διαμονής ή μόνιμης κατοικίας στη χώρα.
Τα μέτρα για τον περιορισμό του Κορωνοϊού που έχει λάβει η Σερβία είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
-Καραντίνα για τους Σέρβους πολίτες που φθάνουν από περιοχές που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον Κορωνοιό. Οι Σέρβοι πολίτες και οι αλλοδαποί που έχουν λάβει προσωρινή διαμονή ή μόνιμη κατοικία στη Σερβία και καταφθάνουν από την Ελβετία, την Ιταλία, το Ιράν, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα, υπόκεινται σε καραντίνα 28 ημερών σε ειδικά καθορισμένες περιοχές.
-Κλείσιμο όλων των συνοριακών διαβάσεων όσον αφορά την είσοδο επιβατών στη Σερβία για οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες μεταφορές. Όλα τα συνοριακά περάσματα για την είσοδο των επιβατών στη Σερβία στις διεθνείς οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες μεταφορές, καθώς και για την είσοδο μέσω συνοριακών διαβάσεων για τη διέλευση των συνόρων σε γειτονικές χώρες, έχουν κλείσει. Η είσοδος μπορεί να χορηγηθεί προσωρινά με βάση την έγκριση της αρμόδιας αρχής, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και για ανθρωπιστικούς λόγους.
-Απαγόρευση όλων των αφίξεων και αναχωρήσεων για διεθνείς αεροπορικές μεταφορές επιβατών. Το μέτρο ισχύει για όλους τους αερολιμένες της Σερβίας.
-Πλήρης απαγόρευση επισκέψεων σε δημόσια πάρκα και δημόσιους χώρους που προορίζονται για αναψυχή και αθλητισμό.
-Δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται περισσότερα από δύο άτομα σε ένα μέρος.
-Το αεροδρόμιο παραμένει ανοικτό για τη μεταφορά φορτίων.
Τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει αποφασίσει να επενδύσει επιπλέον 204 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την άμβλυνση των κινδύνων της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Αναλυτικά τα τελευταία μέτρα που έλαβε η Σερβία για τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση έχουν ως εξής:
Α. Κρατικές επιχορηγήσεις.
1. Κριτήρια:
- Οι εταιρείες που μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά ποσοστό άνω του 10% την περίοδο από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου (δεν υπολογίζονται οι οριστικές απολύσεις που έχουν συναφθεί πριν από τις 15 Μαρτίου και έληξαν πριν από τις 10 Απριλίου) δεν είναι επιλέξιμες για επιδότηση θα χάσουν αυτό το δικαίωμα ακόμα και σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων κατά περισσότερο από 10% μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020 σε σύγκριση με τον αριθμό των απασχολουμένων στις 15 Μαρτίου 2020 (δεν υπολογίζονται οι οριστικές απολύσεις που έχουν συναφθεί πριν από τις 15 Μαρτίου και εκπνέουν πριν από την 31η Οκτωβρίου 2020).
- Οι επιχειρηματίες που διέκοψαν προσωρινά την επιχειρηματική δραστηριότητά τους νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου είναι επιλέξιμοι με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια σε επίπεδο απασχόλησης.
- Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που έχουν εγγραφεί στο μητρώο επιχειρήσεων μετά τις 15 Μαρτίου.
- Επίσης αποκλείονται από την επιχορήγηση οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματοδοτικά επενδυτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος όταν ταξινομούνται ως μεγάλες εταιρίες. Δεν επιτρέπεται η καταβολή μερισμάτων μέχρι το τέλος του 2020, διαφορετικά το δικαίωμα για επιδοτήσεις χάνεται.
Δεν είναι σαφές εάν, εκτός από τη μείωση του εργατικού δυναμικού που βασίζεται στην απόλυση, άλλοι τρόποι τερματισμού της απασχόλησης, λόγω της αδυναμίας επίτευξης κατάλληλων αποτελεσμάτων εργασίας ή ακόμη και της συναινετικής λήξης της απασχόλησης, καθιστούν τον εργοδότη μη επιλέξιμο για επιδοτήσεις. Εφόσον δεν υπάρχουν επίσημες διευκρινίσεις σχετικά με αυτό το θέμα, οι εργοδότες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κάθε φορά που τερματίζουν την εργασιακή σχέση με έναν εργαζόμενο για οποιοδήποτε λόγο, την περίοδο από 15 Μαρτίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια δικαιωμάτων επί των επιδοτήσεων.
Είδη επιχορηγήσεων
Φορολογικές διευκολύνσεις:
1. Τα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνουν την εφαρμογή καθεστώτος φορολογικής αναβολής για συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες κανονικά εκπνέουν κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2020, και οι οποίες αφορούν:
-αναστολή υποβολής του φόρου απασχόλησης και των κοινωνικών εισφορών
-αναστολή της καταβολής φόρου εισοδήματος εταιρειών. για το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020, (που κανονικά υποβάλλεται στις 15 Απριλίου, 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου) μέχρι την τελική φορολογική δήλωση εισοδήματος εταιρειών για το 2020, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου 2021 (εκτός από την περίπτωση κατά την οποία το οικονομικό έτος διαφέρει από το ημερολογιακό έτος). Η επιστροφή επιτρέπεται σε 24 δόσεις, χωρίς τόκους,
-αναλογική εφαρμογή της ανωτέρω αναβολής για τους επιχειρηματίες που τηρούν λογιστικά βιβλία (iv) αναστολή της προκαταβολής των φόρων και των κοινωνικών εισφορών για τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020, έως τις 4 Ιανουαρίου 2021 για τους κατ 'αποκοπήν επιχειρηματίες (paušalci) και την αποπληρωμή σε 24 δόσεις, χωρίς τόκους. Εφόσον οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τον Μάρτιο έχουν ήδη καταβληθεί, ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις παροχές αναβολής φόρου για τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2020. Αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα χρησιμοποιείται από τον φορολογούμενο, κατά την κρίση του, και εκτελείται με την κατάθεση μηνιαίας φορολογικής δήλωσης για φόρους απασχόλησης και κοινωνικές εισφορές εισάγοντας την 4η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία πληρωμής για το μήνα κατά τον οποίο χρησιμοποιείται το μέτρο στήριξης. Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παράσχει περαιτέρω οδηγίες για την αποσαφήνιση των τεχνικών πτυχών συνδέονται με τη χρήση αυτού του οφέλους.
2. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για δωρεές:
Κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι δωρεές για αγαθά και υπηρεσίες που παρέχονται στο Υπουργείο Υγείας, στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας της Δημοκρατίας και σε άλλα ιδρύματα δημόσιας υγείας. Το διάταγμα έχει αναδρομική εφαρμογή και λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Μαρτίου. Οι υπόχρεοι ΦΠΑ οφείλουν να τηρούν ειδικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν στοιχεία ταυτοποίησης του φορέα που λαμβάνει δωρεές καθώς και την αξία αγαθών και υπηρεσιών.
3. Πληρωμή σε μετρητά για Σέρβους πολίτες
Μετά την άρση της κατάστασης επείγουσας βοήθειας ύψους 100 ευρώ (σε δηνάρια) θα καταβληθεί σε κάθε ενήλικα πολίτη της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Διαδικασία και προθεσμίες.
Οι επιχειρήσεις αποφασίζουν με δική τους διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν ή όχι τα διαθέσιμα μέτρα.
Οι επιδοτήσεις πρέπει να καταβάλλονται στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του εργοδότη που έχουν ανοιχθεί για το σκοπό αυτό. Όλοι οι εργοδότες που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε περισσότερες από μία τράπεζες πρέπει να ενημερώσουν τη φορολογική αρχή on-line μέχρι τις 25 Απριλίου το αργότερο, σε ποια τράπεζα θα ανοίξει ο λογαριασμός ειδικού σκοπού.
Β. Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα
Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή δανειακών διευκολύνσεων σε επιχειρηματίες, συνεταιρισμούς και ΜΜΕ (Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) με σκοπό την απόκτηση κεφαλαίων κίνησης και τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής τους ρευστότητας. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης Δημοκρατία της Σερβίας, η οποία δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2020 και υπό τον όρο της διαθεσιμότητας κεφαλαίων.
Οι αποφάσεις του Ταμείου θα πρέπει να ληφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ η τελική προθεσμία για την υλοποίηση των εγκεκριμένων διευκολύνσεων είναι η 31η Μαρτίου 2021.
Οι ακόλουθοι όροι και προϋποθέσεις ισχύουν μεταξύ άλλων για τα δάνεια:
-Διατήρηση του επιπέδου απασχόλησης σύμφωνα με την έκθεση του Κεντρικό Μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αριθμό εργαζομένων αορίστου χρόνου και αορίστου χρόνου από 16 Μαρτίου 2020. Η διαφορά μέγιστου ποσοστού 10% κατά τη στιγμή της αίτησης για καταβολή κεφαλαίων και κατά τη διάρκεια της περιόδου δανείου είναι ανεκτή.
-Διάρκεια δανείου έως 36 μήνες, 12μηνη περίοδος χάριτος και περίοδος αποπληρωμής έως 24 μήνες.
-1% επιτόκιο
-Τα δάνεια χορηγούνται και εξοφλούνται σε τοπικό νόμισμα σε μηνιαίες δόσεις.
- Οι εγγυήσεις καθορίζονται ανάλογα με την αξία του δανείου.
- Ο αιτών δεν πρέπει να υπόκειται σε πτώχευση, εκκαθάριση ή αναδιάρθρωση χρέους.