Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ινδικού Τουρισμού και Φιλοξενίας κάλεσε την ινδικήΚυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα επιβίωσης για την πρόληψη κύματος μαζικών χρεοκοπιών και απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα στήριξης για τη βιομηχανία του τουρισμού μέσω της στήριξης των μισθών και της φοροαπαλλαγής, όπως οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη, η Ταϋλάνδη, η Αυστραλία, η Ινδονησία και πολλές άλλες.
Η τουριστική βιομηχανία της Ινδίας, το οικ. έτος 2018-19 φιλοξένησε άνω των 10,5 εκατ. ξένων τουριστών, περισσότερους από 5 εκατομμύρια Ινδούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, υλοποίησε άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων εγχώριων τουριστικών πακέτων και εξυπηρέτησε 26 εκατομμύρια Ινδούς που ταξίδεψαν εκτός Ινδίας.
Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ινδικού Τουρισμού & Φιλοξενίας δήλωσε ότι η Ινδική τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση, με αναμενόμενο αντίκτυπο μεγαλύτερο από τον συνδυασμό της 9/11 και την οικονομική κρίση του 2009. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, όλες οι ταμειακές εισροές του κλάδου έχουν παγώσει εντελώς και είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι και για το οικονομικό έτος 2020-21.
Για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των ταμειακών εκροών, η Ομοσπονδία ζήτησε άμεσα μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής για δώδεκα μήνες όλων των νόμιμων οφειλών που καταβάλλονται από την τουριστική βιομηχανία σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, Πολιτειών και Δήμων χωρίς την επιβολή διοικητικών προστίμων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φόροι επιτηδεύματος, Φ.Π.Α, προκαταβολές φόρων, τελωνειακοί δασμοί, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, χρεώσεις ρεύματος και νερού και τυχόν τέλη για άδειες λειτουργίας και ανανεώσεις αδειών σε επίπεδο Πολιτείας.
H Ομοσπονδία προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης «Tourism COVID 19 Relief fund» από την Κεντρική Τράπεζα ή το Υπουργείο Οικονομικών / Τουρισμού με στόχο την στήριξη των μισθών και του κόστους επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι όποιες χρηματικές ροές θα πρέπει να έχουν τη μορφή άτοκων δανείων με αποπληρωμή της Αρχής σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Ο κλάδος εκτιμά ότι το κεφάλαιο του ανωτέρω ταμείου πρέπει είναι τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην ακαθάριστη τραπεζική πίστωση (Gross banking credit) της Ινδικής βιομηχανίας τουρισμού.
Από τις αρχές Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας έχει ήδη επιβάλει τρίμηνο μορατόριουμ για αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων (equated monthly installment - EMI) επί κεφαλαίου και τόκων καθώς και επανυπολογισμό των κεφαλαίων κίνησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Ομοσπονδία ζητάει παράταση της αναστολής πληρωμών για ένα έτος χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας για αυτό το χρονικό διάστημα. Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ινδική Κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει Εθνική Επιτροπή Τουρισμού ( National Tourism Task Force), με την συμμετοχή όλων των σχετικών Υπουργείων της Κεντρικής Κυβέρνησης, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Τουρισμού και τους επικεφαλής Υπουργούς των επιμέρους Πολιτειακών Κυβερνήσεων και των ενδιαφερόμενων Φορέων του κλάδου. Η Επιτροπή θα έχει νομοθετικές αρμοδιότητες.
Δέσμη μέτρων
Σύμφωνα με αναλυτές του τουριστικού κλάδου, πρέπει να ληφθούν άμεσα, σειρά μέτρων, αφενός για μετριασμό των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας και αφετέρου για ενίσχυση ενός κλάδου εντάσεως εργασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κυβέρνηση, θα πρέπει να επιλέξει, δέσμη μέτρων στην οποία θα μπορούσε να περιλάβει:
-Υπολογισμό δαπάνης με προσαύξηση έως 200% σε ινδικές εταιρείες που πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους, τις διασκέψεις τους και τις εκθέσεις τους στην Ινδία.
-Απαλλαγή φόρου εισοδήματος, μέχρι ποσού περίπου 2.000 ευρώ για Ινδούς που πραγματοποιούν τις διακοπές τους στη χώρα. Οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν με βάση τα τιμολόγια που εκδίδονται από τους εγγεγραμμένους παρόχους υπηρεσιών τουρισμού.
-Για τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού, επιστροφή φόρου 10% για όλες τις τουριστικές εταιρείες που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό για τα επόμενα 5 χρόνια και επιστροφή φόρου 15% για εκτός εποχής τουριστικά πακέτα.
-Για να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ινδικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όλες οι επιστροφές χρημάτων, οι προκαταβολές και τα ποσά ακύρωσης πρέπει να επιστραφούν άμεσα από όλες τις αεροπορικές εταιρείες, τους σιδηροδρομικούς παρόχους και τα κρατικά πάρκα άγριας φύσης.
-Κατάργηση του ταξιδιωτικού φόρου που προτείνεται στο σχετικό νομοσχέδιο του 2020 και που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου Ο φόρος αυτός ζητείται να καταργηθεί, καθώς θέτει την ινδική ταξιδιωτική βιομηχανία σε δυσμενή θέση (έως και 15%) έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών της.
-Το τέλος εξυπηρέτησης για χρεώσεις πιστωτικών καρτών πρέπει να είναι κάτω του 1% και να γίνονται δεκτές όλες οι πιστωτικές κάρτες ταξιδιωτικών εταιρειών(travel agent credit cards).
-Προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ινδών τουριστικών μεταφορέων, πρέπει να μειωθούν και να τυποποιηθούν όλοι οι διαπολιτειακοί φόροι μεταφορών ανάμεσα στα Ινδικά Κρατίδια.
-Για το οικ. έτος 2020-21 πρέπει να υπάρξει φοροαπαλλαγή φόρου υπηρεσιών (GST) για τον Ινδικό τουρισμό χωρίς να σταματήσει η ροή των εκπτώσεων φόρου για τον εισερχόμενο τουρισμό ( flow of Input tax credits), καθώς θα υπάρξουν ελάχιστες εισπράξεις φόρου υπηρεσιών εξαιτίας της αναμενόμενης κατακόρυφης μείωσης του τουριστικού ρεύματος εντός της Ινδίας.