Tα μέτρα στήριξης του τουριστικού τομέα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού συζήτησε η γαλλική κυβέρνηση σε πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων και των ξενοδόχων.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των εταιριών των επιμέρους κλάδων του τουρισμού, τα μέτρα οικονομικής στήριξης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που ήδη ισχύουν θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν περαιτέρω ως εξής:
Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την γαλλική οικονομία, την οικονομική δραστηριότητα στις Περιφέρειες και την απασχόληση, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επαγγελματιών του τομέα.
Η επανάληψη της λειτουργίας των τουριστικών και συναφών επιχειρήσεων θα γίνει σε πλαίσιο που θα παρέχει όλες τις εγγυήσεις υγιεινής για τους πελάτες, τους τουρίστες, τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες. Πρωτόκολλα υγείας πρόκειται να καθοριστούν από την κυβέρνηση για τον κάθε επιμέρους τομέα. Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για τους τομείς αυτούς.
Ακόμη, προτίθεται να εξετάσει όλα τα παραπάνω μέτρα με τους επαγγελματίες των επιμέρους τομέων κατά τη διάρκεια ενός Διυπουργικού Συμβουλίου τουρισμού που θα λάβει χώρα προσεχώς, στις 14 Μαΐου.
Τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την υποστήριξη της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών θα συν-διαμορφώνονται από κοινού με τους επαγγελματίες των τομέων στο πλαίσιο της Επιτροπής Τουριστικού Τομέα. Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους, η κυβέρνηση θα εξασφαλίζει στενό διεθνή συντονισμό, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται ακόμη, ότι, ήδη στις 23 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί ότι για τα ταξίδια που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υφίσταται δυνατότητα επαναπρογραμματισμού τους εντός 18 μηνών και οι τυχόν επιστροφές ποσών από τις τουριστικές εταιρείες λόγω ακυρώσεων θα είναι δυνατές μόνον μετά το πέρας αυτής της περιόδου. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αποτραπούν οι πτωχεύσεις στον κλάδο των τουριστικών ταξιδίων.
Εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις από την τρέχουσα κρίση του τουρισμού
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο αρμόδιος για τον τουρισμό, Υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφόσον η κατάσταση περιορισμών διαρκέσει τρεις μήνες, η απώλεια εσόδων για την τουριστική βιομηχανία θα ανέλθει σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Ακόμη, αναμένει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός Γάλλων θα επιλέξει εφέτος τη γαλλική επικράτεια σε σχέση με το εξωτερικό, μόλις τα περιοριστικά μέτρα αρθούν.
Σημειώνεται ότι το 2019, τα έσοδα από τον τουρισμό στη Γαλλία, πρώτο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ανήλθαν σε 170 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας. Οι δαπάνες ξένων επισκεπτών στη Γαλλία ανήλθαν σε 57,9 δισ. ευρώ, ενώ οι Γάλλοι τουρίστες που επέλεξαν να μείνουν στη Γαλλία δαπάνησαν περίπου 110 δισ. Ευρώ.
Η Atout France, με στοιχεία που παρουσίασε στις αρχές Απριλίου, εκτιμά την απώλεια κύκλου εργασιών στη Γαλλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε περίπου 45 δισ. ευρώ, με πτώση του τουριστικού ΑΕΠ της τάξης του 25% στο σύνολο του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η συμβολή του τουρισμού στο γαλλικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 8%, ενώ ο τομέας απασχολεί περί τα 1,3 εκατ. εργαζομένους και επηρεάζει ευρύτερα 2 εκατ. εργαζομένους.