Mετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της καθιέρωσης των βάουτσερ ως μορφή αποζημίωσης από τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις προς τους πελάτες για τα ταξίδια που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας εξετάζει τη δημιουργία ταμείου διάσωσης που θα προστατεύει τις εταιρίες από την πτώχευση και ταυτόχρονα θα εγγυάται την αποζημίωση των καταναλωτών για τα ακυρωμένα ταξίδια.
Αυτό ήταν το περιεχόμενο δήλωσης του υπεύθυνου τουρισμού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Paul Lehrieder, στη Handelsblatt, που ακολούθησε των δηλώσεων των Επιτρόπων, Didier Reynders (Δικαιοσύνης και Προτασίας Καταναλωτών) και Adina Valean (Μεταφορών) ότι δεν θα υπάρξει υποχρέωση για βάουτσερ αλλά ότι μπορεί μόνο να είναι επιλογή των καταναλωτών.
Δεδομένου ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να φτάνει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να το αναλάβει σε πρώτη φάση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Lehrieder. Τα χρήματα αργότερα θα επιστραφούν στο ταμείο, για παράδειγμα με καταβολή 1% επί των πωλήσεων πακέτων διακοπών.
Ο Επίτροπος Τουρισμού της Γερμανικής κυβέρνησης, Thomas Bareiß, είχε προειδοποιήσει πριν μερικές ημέρες ότι εάν η λύση βάουτσερ δεν πάρει την έγκριση της ΕΕ, θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης για την ταξιδιωτική βιομηχανία και τους καταναλωτές.
Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, υπεύθυνος για νομικά θέματα και θέματα προστασίας καταναλωτών, Johannes Fechner, δήλωσε στη Handelsblatt ότι τα υποχρεωτικά βάουτσερ βρίσκονται εκτός τραπεζιού καθώς η Γερμανία δε θα μπορούσε να είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που θα επιτρεπόταν να τα εφαρμόσει.
Ο κ. Fechner κάλεσε επίσης για λύση χρηματοδότησης, για την οποία θα πρέπει να αναπτύξει ένα μοντέλο το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Μια λύση θα μπορούσε να ήταν, είπε, να χρησιμοποιούνταν ένα κρατικό κεφάλαιο για τις ταξιδιωτικές αποζημιώσεις και για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με το κόστος αυτό, θα αναπληρωνόταν από την ταξιδιωτική βιομηχανία εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
Ο χρόνος είναι λίγος, καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε δραματικές συνθήκες και οι ταξιδιώτες επιθυμούν να γνωρίζουν επιτέλους πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση για αυτούς», δήλωσε ο κ. Fechner.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ένωσης γερμανικών τουρ οπερέιτορ και τουριστικών γραφείων, DRV, οι πωλήσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα σημειώσουν μείωση τουλάχιστον κατά 10,8 δισ. ευρώ. Η λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων και των τουρ οπερέιτορ έχει σχεδόν παγώσει ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών οδηγιών, δήλωσε ο πρόεδρος της DRV, Norbert Fiebig. Tόσο η DRV όσο και άλλες ενώσεις τουρισμού της Γερμανίας, όπως οι VIR (ένωση διαδικτυακών ταξιδιωτών πωλήσεων), ASR (συμμαχία ανεξάρτητων ταξιδιωτικών εταιριών) και VUSR (ένωση ταξιδιωτικών γραφείων), ζητούν άμεση κρατική βοήθεια στον κλάδο.