Οι πλούσιοι αποκτούν πολλαπλή υπηκοότητα σε χώρες του κόσμου, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, παρά την πανδημία.
Σύμφωνα με την Henley & Partners, εταιρεία η οποία ασχολείται με ζητήματα υπηκοότητας και ιθαγένειας σε όλο τον κόσμο, σημειώθηκε αύξηση 42% στον αριθμό των αιτήσεων για νέα υπηκοότητα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Ο αριθμός των διερευνήσεων από ενδιαφερόμενους έχει επίσης αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με στοιχεία της πύλης πληροφόρησης για έκδοση visa στη ζώνη Σένγκεν, Schengen Visa Info.
Η αποκαλούμενη «επενδυτική μετανάστευση», έχει μετατοπιστεί σε ένα πιο ολιστικό όραμα που περιλαμβάνει την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια, επεσήμανε ο Christian Kalin , πρόεδρος της εταιρείας Henley & Partners.
Σύμφωνα με Ιταλό πολυεκατομμυριούχο ο οποίος προέβη στη σχετική διαδικασία, η απόφαση ζωής ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες: Τη διαφορετική απόδοση των εθνικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απομόνωση οικογενειών σε διαφορετικούς τόπους. Επιπλέον, ο «επενδυτής μετανάστευσης» ανέφερε ότι στόχος είναι να μεταναστεύσει κανείς σε ένα ασφαλές μέρος, με καλές ιατρικές υπηρεσίες και σύστημα υγείας, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί όλη η οικογένεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί, κάτι που μόνο η υπηκοότητα μπορεί να το εγγυηθεί. Χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, εξακολουθούν να δέχονται τους υπηκόους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, ενώ οι περισσότερες εθνικές αεροπορικές εταιρείες έχουν διατηρήσει ορισμένες πτήσεις προς μεγάλες πρωτεύουσες, συμπλήρωσε ο πλούσιος Ιταλός.
Τα πιο δημοφιλή προγράμματα μόνιμης κατοικίας είναι τα προγράμματα της Αυστραλίας, της Αυστρίας, της Αντίγκουα, του Αγίου Χριστόφορου και του Νέβις, του Τουβαλού, του Βανουάτου, της Πορτογαλίας, της Ελβετίας, της Κύπρου, του Μαυροβουνίου και της Μάλτας.
Τα ανωτέρω προγράμματα, προσφέρουν μόνιμη κατοικία ή υπηκοότητα με αντάλλαγμα την άμεση δωρεά στο εθνικό ταμείο ή την πραγματοποίηση επενδύσεων. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 100.000 δολάρια ανά μέλος της οικογένειας στην Καραϊβική, 1 έως 2 εκατ. ευρώ στη Μάλτα και την Κύπρο και σε 7 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία.
Περισσότερο προτιμώνται η Αυστρία και η Αυστραλία, λόγω των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα Golden Visa επικρίνονται ευρέως στην Ευρώπη
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέκρινε τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα για το καθεστώς υπηκοότητας ανά επένδυση, κατά τη διάρκεια ακρόασης βίντεο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει τις χώρες της ΕΕ για χρυσά διαβατήρια και καθεστώτα βίζας. Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης τις χώρες της ΕΕ να τις τερματίσουν.
Οι συστάσεις εκπονήθηκαν από την Ειδική Επιτροπή Οικονομικών Εγκλημάτων, Φοροδιαφυγής και Φορολογικής Αποφυγής (TAX3) του Κοινοβουλίου της ΕΕ, η οποία για πάνω από ένα έτος ερεύνησε, διαπίστωσε και συνέστησε τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση φορολογικών εγκλημάτων.
Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από τον οργανισμό καταπολέμησης της διαφθοράς, Transparency International, η Μάλτα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία ήταν οι χώρες με τις περισσότερες κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προγράμματα Golden Visa.