Άλλη μία μεγάλη τουριστική αγορά για τη χώρα μας όπως είναι η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά ζητήματα τη φετινή περίοδο ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις η Ολλανδία πρόκειται να βιώσει μεγάλη ύφεση το 2020 καθώς τόσο η ζήτηση όσο και το εμπόριο μειώνονται απότομα. Αναμένεται ανάκαμψη το επόμενο έτος καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει, αν και από πολύ χαμηλό επίπεδο. Oι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα επιδεινωθούν σημαντικά. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει επείγοντα μέτρα για να αποφευχθούν δομικές ζημιές στην οικονομία και κατά συνέπεια το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα υποστεί μεγάλο έλλειμμα.
Όπως εκτιμάται σε τελευταία μελέτη μετά την ανάπτυξη 1,8% που σημείωσε η οικονομία της Ολλανδίας το 2019, η πανδημία έθεσε ένα απότομο τέλος σε έξι συνεχόμενα χρόνια οικονομικής επέκτασης. Η ολλανδική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 6,8% το 2020, η μεγαλύτερη ετήσια μείωση που σημειώθηκε στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Για το 2021, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 5%, αντανακλώντας μια σταδιακή εξομάλυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι δαπάνες ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται ότι θα μειωθούν φέτος κατά περίπου 9,5% καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώνονται λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Επιπλέον, ο φόβος της ανεργίας αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες των νοικοκυριών. Η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι πιθανό να επιταχυνθεί μόνο προς το τέλος του έτους καθώς η αβεβαιότητα θα εξασθενεί και η συγκρατημένη ζήτηση θα ανακάμπτει.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 5,9% φέτος, αφού έφτασε σε ένα ιστορικό χαμηλό 3,4% τους μήνες που προηγήθηκαν της κρίσης. Το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων και η απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση σε ορισμένους τομείς. Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση θα συμβάλουν στη μείωση των απωλειών στην απασχόληση. Παρά τα μέτρα, η επιδείνωση της αγοράς εργασίας αναμένεται να ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες σε εταιρείες στους τομείς που έχουν πληγεί σημαντικά και που αναπόφευκτα θα μειώσουν την εργασία ειδικά των εργαζόμενων με προσωρινές συμβάσεις. Το 2021, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 5,3% καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει. Για το 2021, η χαλάρωση της αγοράς εργασίας αναμένεται να ασκήσει πτωτική πίεση στη δυναμική των μισθών.