Ως άμεση συνέπεια της περιστολής της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία λόγω της πανδημίας προβλέπεται, για το τρέχον έτος, έλλειμμα της τάξεως των 30,5 δισ. ευρώ στα ταμεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας/ΒΑ (Bundesagentur für Arbeit, αντίστοιχη του Ελληνικού ΟΑΕΔ).
Αυτό αποτυπώνεται σε σχετική μελέτη, που υποβλήθηκε πρόσφατα στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΒΑ, 2,2 εκατ. εργαζόμενοι πλήρους ωραρίου θα εισέλθουν σε καθεστώς μερικής ή ελαστικής απασχόλησης εντός του 2020. Μέχρι και τον Απρίλιο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας είχε καταβάλει ήδη 452 εκατ. σε κρατική αναπλήρωση αποδοχών των πληττόμενων εργαζομένων –περίπου 10 φορές περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η αύξηση και μόνο των ποσοστών αναπλήρωσης που αποφάσισαν οι εταίροι του Κυβερνητικού Συνασπισμού στις 22 Απριλίου, σε περιπτώσεις μακροχρόνιας παραμονής σε καθεστώς μερικής/ελαστικής εργασίας, αναμένεται να κοστίσει στην ΒΑ επιπρόσθετα 1,5 δισ. για φέτος.
Μέχρι και την 26η Απριλίου, 751 χιλ. επιχειρήσεις είχαν αιτηθεί τη μετάβαση 10,1 εκατ. εργαζομένων τους σε καθεστώς μερικής/ελαστικής απασχόλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη της ΒΑ, η χρονική διάρκεια παραμονής των συμβάσεων εργασίας σε αυτό το καθεστώς εξαρτάται από την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας και δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια.
Αντίστοιχα και ο αριθμός των ανέργων το 2020 αναμένεται να αυξηθεί σε 2,6 εκατ., από περίπου 2,3 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες επιδομάτων ανεργίας κατά €700 εκατ. περίπου (από 5,25 δισ. το 2019 σε 5,95 δισ. το 2020).
Η ΒΑ αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ταμείο της: το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στα 4,4 δισ. το 2021 και στα 1,3 δισ. το 2022. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΒΑ, κατά την τριετία 2020-2022 η πανδημία θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία με 36,2 δισ. συνολικά.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας διέθετε ένα θηριώδες αποθεματικό της τάξεως των 25,8 δισ., στο ξεκίνημα του 2020, με αποτέλεσμα το ονομαστικό «άνοιγμα» για το τρέχον έτος να υπολογίζεται σε 4,7 δισ. Εν τοις πράγμασι, ωστόσο η ΒΑ θα χρειαστεί σημαντικά μεγαλύτερη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα αυτού του αποθεματικού αφορά δεσμεύσεις έναντι άλλων υποχρεώσεων ή ετών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του 2020.
Συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΒΑ, τα ταμεία αναμένεται να χρειαστούν «ενέσεις» ρευστότητας περίπου 10,4 δισ. από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.