Από σήμερα 2 Ιουνίου ξεκινά η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη Σιγκαπούρη.
Η άρση των μέτρων περιλαμβάνει 3 στάδια. Το πρώτο στάδιο άρσης μέτρων, διάρκειας 4 εβδομάδων, αποτελεί την «ασφαλή επανεκκίνηση» στην οποία προβλέπεται:
-επαναλειτουργία επιχειρήσεων σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εταιρείες πληροφορικής, ασφαλιστικές, ναυτιλιακές εταιρείες, κέντρα φυσιοθεραπείας (tcm), σχολικά βιβλιοπωλεία κ.ά.,
-επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων από 10 Ιουνίου και σχολείων με εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών ανά εβδομάδα
-επαναλειτουργία χώρων λατρείας με περιορισμένη φυσική παρουσία,
-μία επίσκεψη ανά ημέρα σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η κυκλοφορία των κατοίκων συνεχίζει να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη (εργασία, σούπερ μάρκετ, άσκηση κλπ.)
Το δεύτερο στάδιο έχει ως εξής:
Εφόσον η διάδοση του κoρωνοϊoύ στην κοινότητα περιορίζεται σταδιακά και η κατάσταση της υγείας των αλλοδαπών εργατών είναι ελεγχόμενη, τότε θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο άρσης μέτρων, η λεγόμενη «ασφαλής μετάβαση», η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το στάδιο αυτό προβλέπει την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (dine-in), την πλήρη λειτουργία των σχολείων, την επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, γυμναστηρίων κλπ.
Το τρίτο στάδιο, επονομαζόμενο με κωδικό «ασφαλές έθνος», αναμένεται να διαρκέσει έως ότου είναι διαθέσιμο το εμβόλιο προστασίας από τον ιό. Θα επιτρέπονται κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές κ.ά. συναθροίσεις με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Υπογραμμίζεται ότι η Σιγκαπούρη είναι μία από τις τελευταίες οικονομίες παγκοσμίως, η οποία προχώρησε σε lockdown στις 7/4/2020, ενω αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανωτέρω ανακοινώσεις δεν γίνεται λόγος για άνοιγμα των συνόρων. H κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει ανακοινώσει συνολικά, τέσσερα πακέτα στήριξης της οικονομίας. Στόχος των μέτρων είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας στα νοικοκυριά και της στήριξης των επιχειρήσεων, οι οποίες βάλλονται από τις συνέπειες της πανδημίας, ώστε να μετριασθεί το κύμα ανεργίας το οποίο αναμένεται, ως συνέπεια της πανδημίας.