Το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη νέας έρευνας αναφορικά με τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών (DST / Digital Service Tax) που έχει υιοθετηθεί ή εξετάζεται από τις χώρες Αυστρία, Βραζιλία, Τσεχία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από την ΕΕ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ζημίες σε αμερικανικές επιχειρήσεις και εξαγωγές υπηρεσιών από την εν λόγω φορολογία.
Η έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβολή δασμών ή άλλων περιορισμών σε εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ των εν λόγω χωρών.
Ως αιτιολογική βάση της έρευνας αναφέρεται ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου οι φόροι επί εσόδων ψηφιακών υπηρεσιών αναμένεται να βλάψουν σημαντικά μεγάλες αμερικάνικες τεχνολογικές εταιρίες. Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, εν προκειμένω, θα εξετασθεί αν οι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν από τις εν λόγω χώρες εμπίπτουν στη σχετική για το θέμα νομοθεσία και, αν ναι, τα ενδεδειγμένα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, θα εξετασθούν επί μέρους ζητήματα:
α) κατά πόσο οι φόροι DST επιβαρύνουν ααμερικάνικες επιχειρήσεις,
β) ο τυχόν αναδρομικός χαρακτήρας των φόρων, και
γ) κατά πόσο ενδεχομένως αποκλίνουν από τους σχετικούς φορολογικούς κανόνες στις ΗΠΑ και διεθνώς, ιδίως αναφορικά με την εξωεδαφικότητα, την φορολογία των εσόδων αντί του εισοδήματος, και (όπως αναφέρεται) την επιβολή ποινών σε συγκεκριμένες τεχνολογικές εταιρείες λόγω της εμπορικής τους επιτυχίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγουμένη έρευνά το 2019 για τον γαλλικό φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, το Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ είχε κρίνει ότι ο γαλλικός DST όντως ζημίωνε αμερικάνικες εταιρείες, προτείνοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών έως και 100% σε σειρά γαλλικών εισαγόμενων προϊόντων. Ωστόσο το ζήτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα κατόπιν συμφωνίας με τη Γαλλία για αναστολή του φόρου DST έως το τέλος του 2020, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβουλεύσεων για επίτευξη αντίστοιχης διεθνούς συμφωνίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ.