Η Βρετανία αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες προγραμματισμού των τελωνειακών ελέγχων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου καθώς δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε να αιτηθεί παράταση αυτής.
Αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ικανότητα προπαρασκευής της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητος και την ανάγκη ευέλικτης και ρεαλιστικής προσέγγισης, το Η.Β. έχει λάβει αποφάσεις εισαγωγής νέων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε., οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε τρία στάδια από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 1η Ιουλίου 20211. Συγκεκριμένα:
Από την 1η Ιανουαρίου 2021: Οι εμπορευόμενοι εισαγόμενα από την Ε.Ε. τυποποιημένα καταναλωτικά προϊόντα, η γκάμα των οποίων καλύπτει από ενδύματα μέχρι ηλεκτρονικά, θα πρέπει να προετοιμάζονται για βασικές τελωνειακές διαδικασίες, όπως η τήρηση επαρκών στοιχείων μητρώου καταγραφής των εισαγομένων αγαθών και θα πρέπει μέσα σε διάστημα 6 μηνών να μπορούν να συμπληρώνουν και διεκπεραιώνουν τελωνειακές διασαφήσεις. Οι επιβαλλόμενοι δασμοί θα πρέπει να καταβάλλονται αλλά οι πληρωμές μπορούν να αναβάλλονται μέχρι την ολοκλήρωση των τελωνειακών διασαφήσεων. Θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε ελεγχόμενα αγαθά όπως τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός. Οι εμπορευόμενοι ελεγχόμενα αγαθά όπως ο καπνός και τα τοξικά χημικά θα πρέπει να υποβάλλουν πλήρεις τελωνειακές διασαφήσεις κατά την είσοδο των αγαθών στα βρετανικά σύνορα σύμφωνα με τις διαδικασίες που απαιτούνται για αγαθά που εισάγονται στο Η.Β. από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στην απόδοση λογαριασμού για την καταβολή του ΦΠΑ στα εισαγόμενα προϊόντα. Οι εμπορευόμενοι εισαγόμενα ζώντα ζώα και υψηλού κινδύνου ζώντα ζώα και φυτά και προϊόντα τους θα απαιτείται να υποβάλλουν εξ αρχής προηγούμενη κοινοποίηση και σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης υγείας. Θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως έλεγχοι των σχετικών εγγράφων εισαγωγής και φυσικοί έλεγχοι στα σημεία προορισμού ή σε άλλες εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σε όλα τα υψηλού κινδύνου ζώντα ζώα και φυτά.
Από τον Απρίλιο του 2021: Για όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης – για παράδειγμα - κρέας, τροφές κατοικίδιων ζώων, μέλι, γάλα, προϊόντα αυγών – καθώς και για όλα τα φυτά και φυτικά προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε κανονιστική ρύθμιση, θα απαιτείται προηγούμενη κοινοποίηση και σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης υγείας.
Από την 1η Ιουλίου του 2021: Οι εμπορευόμενοι οι οποίοι μεταφέρουν αγαθά θα πρέπει να διεκπεραιώνουν τις διασαφήσεις στο σημείο εισαγωγής του αγαθού και να καταβάλλουν τους σχετικούς δασμούς. Πλήρης διασάφηση ασφάλειας θα απαιτείται για όλα τα αγαθά (δεν θα απαιτείται δηλαδή για το πρώτο εξάμηνο του 2021), ενώ για τα εμπορεύματα υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προτύπων θα πραγματοποιούνται αυξημένοι φυσικοί έλεγχοι και λήψη δειγμάτων. Οι έλεγχοι των ζώων, των φυτών και των προϊόντων τους θα λαμβάνουν χώρα στους βρετανικούς συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.
Για την υλοποίηση της επιτάχυνσης των εν θέματι διαδικασιών έχουν εγκριθεί 50 εκατ. λίρες (και συνολικά μέχρι στιγμής 84 εκ. λίρες), ποσό το οποίο θα διατεθεί κυρίως για την ενίσχυση του ενδιάμεσου και βοηθητικού των τελωνείων τομέα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εκτελωνιστές, τους εκτελούντες εμπορευματικές μεταφορές και τους ναυλομεσίτες, τους ταχυμεταφορείς δεμάτων και άλλων, οι οποίοι υποστηρίζουν εξ επαγγέλματος τις νέες διαδικασίες που θα τύχουν εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουλίου 2021. Επίσης το κονδύλι αυτό θα χρηματοδοτήσει την πρόσληψη, εκπαίδευση και αγορά εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφορικής για την διαχείριση των τελωνειακών διασαφήσεων, λόγω της μεγάλης αύξησης του όγκου των τελευταίων. Ταυτόχρονα θα αλλάξουν οι κανόνες και τα αρθούν εμπόδια που μέχρι τώρα τίθενται στον ενδιάμεσο και βοηθητικό τομέα.