Τα απαισιόδοξο σενάριο για το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και κατά το 2021, υπερβαίνοντας το 10%. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Economics, ποσοστό 30% των ανέργων στις ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, οφείλεται σε “σοκ ανακατανομής” (realocation shock), προσδίδοντας σε αυτό το ποσοστό ανέργων πιο μακροχρόνια χαρακτηριστικά ανεργίας.
Κατά την ίδια έρευνα, σχεδόν το 50% της αύξησης ανεργίας που οφείλεται σε “σοκ προσφοράς-ζήτησης” (demand and supply shock) μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα, όσο υποχωρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το υπόλοιπο 20% της αύξησης της ανεργίας αποδίδεται στη μειωμένη αποτελεσματικότητα αντιστοίχησης με θέσεις εργασίας (search shock), σε συνάρτηση ίσως με τις πιο “γενναιόδωρες” παροχές σε ανέργους, οι οποίες ωστόσο λήγουν σύντομα (έως 31/7).
Πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναλυτών, αναφέρουν μείωση του ποσοστού ανεργίας σε 8,5% έως τα τέλη του 2020. Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις του Προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος προβλέπει μείωση της ανεργίας σε 9,3% έως τα τέλη του 2020, και σε 6,5% έως τα τέλη του 2021.