Στις υπηρεσίες ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού τέθηκε η τεχνολογία, αναπτύσσοντας σχετικές εφαρμογές για έξυπνες συσκευές σε αρκετές χώρες του κόσμου, σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.
Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η νέα εφαρμογή ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού για smartphone, «κατέβηκε» 9,6 εκατομμύρια φορές από την ημέρα κυκλοφορίας της, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Ulrike Demmer.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 12% του πληθυσμού της χώρας, αν και δεν είναι γνωστό εάν ορισμένοι χρήστες το έχουν κατεβάσει σε πολλά διαφορετικά τηλέφωνα.
Η νέα εφαρμογή ανίχνευσης έχει σχεδιαστεί από την SAP Deutsche Telecom για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να εντοπίζει άμεσα νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Ωστόσο, σε χώρες σε όλο τον κόσμο, πολλές από αυτές τις εφαρμογές έχουν καθυστερήσει, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αναπτύξουν σύνθετα νέα συστήματα σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ορισμένα από αυτά που έχουν ξεκινήσει, δεν έχουν εγκατασταθεί στις συσκευές αρκετών ατόμων, ώστε να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εγκατέλειψε την ιδέα ανάπτυξης δικής της εφαρμογής για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού και αντ’ αυτού υιοθέτησε μια έκδοση βασισμένη σε σύστημα που δημιουργήθηκε από την Google και την Apple.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η αντίστοιχη εφαρμογή ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού της Ινδίας, Aarogya Setu, έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στον κόσμο, κατατροπώνοντας ακόμη και το Pokemon Go, με 50 εκατομμύρια χρήστες τις πρώτες 13 ημέρες από την κυκλοφορία του.
Τέλος, οι χώρες που έχουν αναπτύξει επίσημες εφαρμογές ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι έως σήμερα οι εξής: Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Κίνα, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λετονία, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Ελβετία