Ισπανία: Η οικονομία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως τουλάχιστον και το 2022

30-06-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και ο κατ’ οίκον περιορισμός στην Ισπανία, αποτελούν τις αιτίες για την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της χώρας στην ιστορία της, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας.

Ειδικότερα, η Τράπεζα υπολογίζει ότι η πτώση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του έτους θα είναι της τάξεως του 20%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με την ανεργία να αυξάνεται, από το 14% στο 20%. Οι επιπτώσεις αυτές καθιστούν την Ισπανία μία από τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία του κορωνοϊού, ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με άλλες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οικονομίες των οποίων παρουσίασαν μείωση 5,83%, 2,2% και 4,7% αντίστοιχα. Αιτία είναι τα ιδιαίτερα μέτρα που λήφθηκαν από την ισπανική Κυβέρνηση για την αποφυγή της εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς οι κοινωνικές συναναστροφές περιορίστηκαν πλήρως, ενώ για διάστημα δύο εβδομάδων, σχεδόν ολοκληρωτικά, η οικονομία είχε παγώσει εξαιτίας της σχετικής απαγόρευσης. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων, υπολογίζεται ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 50%.

Η προαναφερθείσα πρόβλεψη αφορά τη μέση τιμή των δύο σεναρίων της Τράπεζας της Ισπανίας. Στο πρώτο σενάριο, το οποίο είναι και το αισιόδοξο, η ύφεση υπολογίζεται στο 16% για το β’ τρίμηνο, σε περίπτωση όμως που η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την καραντίνα είναι ταχεία. Αντιθέτως, εάν η ανάκαμψη έρθει με επιβράδυνση, το ποσοστό της ύφεσης ανέρχεται στο 21,8% για το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Σε ετήσια βάση, η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 υπολογίζεται στο 9% ενώ για τη δεύτερη περίπτωση σε 11,6%. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ανάλυση δεν υπολογίζεται η πιθανότητα νέας δραματικής αύξησης των κρουσμάτων από την πανδημία, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κατά 15,1% για το τρέχον έτος δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την μακροχρόνια πορεία της οικονομίας.

Τέλος, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η Τράπεζα υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως τουλάχιστον και το 2022, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία έχουν μακροχρόνιο χαρακτήρα.

διαβάστε ακόμα

Δύο γαστρονομικές κοινότητες στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και την Επίδαυρο Αργολίδας
Δήμος Πάρου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πολιτιστική κληρονομιά και τουριστική ανάπτυξη
Ουγγαρία: Αναπτυξιακό πρόγραμμα 16 σημείων για την τόνωση του τουρισμού
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ