Η Ιταλία ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία καταγράφηκε η εξάπλωση του ιού στις 20 Φεβρουαρίου 2020. Το επίκεντρο της πανδημίας ήταν η Λομβαρδία, από την οποία ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στις γειτονικές Περιφέρειες του Βορρά και από εκεί σε όλη τη χώρα.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του κορωνοϊού, προκάλεσε στην περιοχή της Λομβαρδίας όχι μόνο υγειονομική κρίση αλλά και βαθειά οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε την οικονομία όλης της χώρας .
Eιδικά, στις επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές νωρίτερα, πριν ακόμη αυτή εξαπλωθεί στην Ιταλία, λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό και των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν σε όλο το δίκτυο των διεθνών προμηθειών. Με την έλευση του ιού στην Ιταλία, οι επιπτώσεις διευρύνθηκαν περαιτέρω, λόγω της αναστολής πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων και της σημαντικής μείωσης της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης.
Με την επιβολή του lockdown, στα τέλη Μαρτίου καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: το 30% των εγγεγραμμένων στο μητρώο της Assolombarda (Σύνδεσμος Εταιρειών Λομβαρδίας, μέλη του οποίο είναι τόσο βιομηχανίες όσο και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών) ήταν εκτός λειτουργίας, το 43% λειτουργούσαν μερικώς και μόλις το 27% λειτουργούσε κανονικά.
Σύμφωνα δε, με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, το ΑΕΠ της Βόρειας Ιταλίας, μειώθηκε κατά 6%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), μείωση η οποία αντικατοπτρίζει την πτωτική τάση του τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανικής παραγωγής.
Αναφορικά με την αξία της κατανάλωσης, η Βόρεια Ιταλία φαίνεται ότι πλήττεται περισσότερο από τις υπόλοιπες περιφέρειες. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να μειωθεί κατά 83,8 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων το 58% προέρχεται από τις 8 περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας με την περιφέρεια της Λομβαρδίας να παρουσιάζει την πιο σημαντική μείωση, αξίας πάνω από 16 δισ. ευρώ και ετήσια μείωση 8% σε σχέση με το 2019.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέρρευσαν τον Μάρτιο, ενώ οι πωλήσεις τροφίμων στα super markets παρουσίασαν αύξηση. Η πανδημία επηρέασε τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό αυτών που πραγματοποίησε τις αγορές του online ή σε μικρά συνοικιακά καταστήματα και να μειωθεί το ποσοστό αυτών που πραγματοποίησαν τις αγορές τους στα hypermarkets.
Στην εκτίμηση της αξίας της κατανάλωσης είναι σημαντική η συνεισφορά του τομέα του τουρισμού, κυρίως του εξωτερικού, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται σχεδόν να μηδενίζεται. Σημειώνεται ότι, ο εξωτερικός τουρισμός συνεισφέρει, στον δείκτη της συνολικής κατανάλωσης της Λομβαρδίας 3,6%, σε ετήσια βάση.