Σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την αύξηση των ημερών της καραντίνας, από 7 ημέρες σε 10 ημέρες, για τα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό ή εμφανίζουν συμπτώματα.
Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς που εμφάνιζαν τα βασικά συμπτώματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ήτοι έναν νέο συνεχή βήχα, πυρετό ή απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, έπρεπε να απομονωθούν για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών, δήλωσαν ότι η εν λόγω αλλαγή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία εκείνων που δεν έχουν νοσήσει και ιδιαίτερα πριν από το φθινόπωρο και το χειμώνα που ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση στη μετάδοση της κοινότητας.
Παράλληλα, η αλλαγή αυτή έγινε αφού ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για σημάδια «δεύτερου κύματος» της πανδημίας σε περιοχές της Ευρώπης.
Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε στο BBC ότι η κυβέρνηση ήθελε να ακολουθήσει μια προληπτική προσέγγιση και να προστατεύσει τους πολίτες από αυτό το δεύτερο κύμα που φτάνει στις βρετανικές ακτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολλά τοπικά κρούσματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Oldham, Wrexham και Staffordshire, προκάλεσαν στους αρμόδιους επιπρόσθετες ανησυχίες.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει τους περιορισμούς στο Λέστερ, ένα μήνα αφότου η πόλη τέθηκε σε εκτεταμένο lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων.
Η επιβολή καραντίνας 10 ημερών του Ηνωμένου Βασιλείου για άτομα που είναι θετικά ή εμφανίζουν συμπτώματα, συγκαταλέγονται στις λιγότερες μέρες καραντίνας συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου, ενώ καθώς ακόμη πρόκειται για έναν νέο κορωνοϊό, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη βεβαιότητας για το πόσο καιρό κάποιος παραμένει μολυσματικός, γι 'αυτό υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πιο πρόσφατη έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνει ότι η πιο μολυσματική περίοδος είναι λίγο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και τις πρώτες ημέρες μετά την εμφάνισή τους, κι αυτό είναι κάτι καθιστά πολύ δυσκολότερο τον περιορισμό του ιού.
Όσον αφορά στη διαχείριση των ταξιδιών, όπως είναι γνωστό οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από ορισμένες χώρες, υποχρεούνται πλέον σε καραντίνα για 14 ημερών - μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις ταξιδιωτικές εταιρείες. Προς τούτο, οι αρμόδιοι υπουργοί αναζητούν έναν τρόπο μείωσης της τρέχουσας περιόδου των 14 ημερών καραντίνας των αφίξεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρονικές περίοδοι καραντίνας και αυτο-απομόνωσης θα μπορούσαν να τυποποιηθούν σε 10 ημέρες. Ο υπουργός υγείας ανέφερε σχετικά ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση δοκιμών για να μειώσει τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας, αλλά δεν θα υπάρξουν επικείμενες αλλαγές. Ωστόσο, ο κ. Χάνκοκ επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να προστεθούν στη λίστα καραντίνας και άλλες χώρες. Τέλος, ο υπουργός υγείας τόνισε ότι η μεγάλη επιστημονική πρόκληση με τα τεστ των αφίξεων στα σύνορα, είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να επωάσουν τον κορωνοϊό για πολλές ημέρες χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα, συνεπώς κάτι τέτοιο δεν θα φανεί σε μια και μόνο εξέταση.