Με το 63% του ενήλικου πληθυσμού να θεωρείται υπέρβαρο και τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας ως έναν από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση, μεταξύ άλλων ασθενειών, και από κορωνοϊό, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τα εξής:
-Τη νομοθέτηση της παύσης προώθησης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα στην Αγγλία. Θα απαγορευθούν οι προσφορές για μαζικές αγορές του τύπου 1+1 δωρεάν, όπως και η τοποθέτηση των προϊόντων της κατηγορίας σε περίοπτη θέση που ενθαρρύνει την αγορά τους (π.χ. στο τέλος των διαδρόμων ή στην αναμονή για το ταμείο).
-Την απαγόρευση της διαφήμισης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι στην τηλεόραση και στο internet πριν τις 9 το βράδυ και τη διεξαγωγή σύντομης διαβούλευσης για την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων στο internet. Στόχος είναι ο συντονισμός της απαγόρευσης στα δύο μέσα και η έναρξη ισχύος της μέχρι το τέλος του 2022.
-Τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης σε όλη την επικράτεια για την αξιολόγηση της σήμανσης «φωτεινού σηματοδότη» που σήμερα εφαρμόζεται σε προαιρετική βάση για συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά (περιλαμβάνεται στην πρόσθια όψη της συσκευασίας και κωδικοποιεί τις διατροφικές πληροφορίες με τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί να κρίνει εύκολα αν ένα τρόφιμο ή ποτό έχει υψηλή, μεσαία ή χαμηλή ποσότητα λιπών, κορεσμένων λιπών, σακχάρων και αλατιού).
-Τη διεξαγωγή διαβούλευσης για την προσθήκη πληροφοριών θερμιδικής αξίας στην ετικέτα των αλκοολούχων ποτών.
Με βάση τη Μεθοδολογία χαρακτηρισμού της διατροφικής αξίας των τροφίμων (UK Nutrient Profiling Model NPM), τρόφιμα ελληνικού εξαγωγικού ενδιαφέροντος όπως το πλήρες γιαούρτι, τα τυριά, ακόμα και το ελαιόλαδο, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «λιγότερο υγιεινά» και να εμπέσουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας βρετανικής στρατηγικής κατά της παχυσαρκίας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από τον βρετανικό κλαδικό τύπο, μπισκότα και όλων των ειδών τα ζαχαρώδη, ακόμα και αυτά με λιγότερη ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, παγωτά, δημητριακά με μέλι, αποξηραμένους καρπούς και φρούτα και ποτά περιεκτικότητας σε ζάχαρη που υπερβαίνει το 4,5%, θα είναι μεταξύ των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις.
Η βρετανική εγχώρια βιομηχανία επισημαίνει ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων θα οδηγήσει σε περιορισμό των πωλήσεων, ενώ ενδέχεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής, σε περίπτωση που αποφασισθούν νέες απαιτήσεις σήμανσης των προϊόντων. Εξάλλου, δεν αποκλείεται και η επιβολή φόρου σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, κατά το πρότυπο του αντίστοιχου φόρου που εισήχθη το 2018 για τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Η πολιτική αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς προκειμένου να αποφύγει την επιβάρυνση, η βιομηχανία ποτών περιόρισε τη χρήση ζάχαρης κατά 45 χιλιάδες τόνους το χρόνο. Τις σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση επεξεργάζεται η επιτροπή διαμόρφωσης της Εθνικής Στρατηγικής Τροφίμων, η αναφορά της οποίας αναμένεται προσεχώς.