Ολλανδία: Tα σενάρια για την πορεία της οικονομίας από ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

10-08-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η ολλανδική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία του ιού του κορωνοϊού όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 8% το 2020 ενώ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία το 2021 υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί η τρέχουσα πανδημία και τα σχετικά περιοριστικά μέτρα συνεχίσουν να καταργούνται σταδιακά. Στο απευκταίο σενάριο δεύτερου κύματος του ιού αργότερα το 2020, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και η ανάκαμψη θα είναι σημαντικά πιο αργή (το σενάριο του δεύτερου κύματος έξαρσης ). Η πτώση της παραγωγής στην περίπτωση και των δύο σεναρίων οφείλεται στην μείωση της εγχώριας ζήτησης συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Μια συγκρατημένη αύξηση της κατανάλωσης θα αποτελέσει το έναυσμα της ανάκαμψης, ενώ οι επενδύσεις δεν θα ανακάμψουν λόγω της πλεονάζοντος δυναμικού και της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Ωστόσο, και στα δύο σενάρια, η παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2021. Η ανεργία θα παραμείνει αρκετά υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019 καθ’ όλη τη  διάρκεια του 2021. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ελλειμματικό. Η Kυβέρνηση έχει εφαρμόσει έγκαιρα μέτρα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των μισθών σε ποσοστό έως και 90%, της αναβολής καταβολής φόρου και εγγυήσεων πίστωσης για επιχειρήσεις και παράλληλα έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια για τους αυτοαπασχολούμενους. Στο μέλλον, η οικονομική πολιτική οφείλει να επικεντρωθεί σταδιακά στην αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων της στέγασης και της συνταξιοδότησης, στην διεύρυνση της κάλυψης κοινωνικής ασφάλισης και στην μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα διακριτικής στήριξης ύψους 2,5% του ΑΕΠ και άφησε τους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές να λειτουργούν πλήρως. Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν την πληρωμή έως και 90% του μισθού στου εργαζομένους των εταιρειών που επλήγησα νμε εκτιμώμενο συνολικό κόστος 1% του ΑΕΠ, άμεση στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων και διευκόλυνση πρόσβασης στην κοινωνική πρόνοια για τους αυτοαπασχολούμενους. Το κράτος παρέσχε επιπλέον στήριξη στις επιχειρήσεις μέσω αναβολής καταβολής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και επέκτασης πιστωτικών εγγυήσεων. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των χρηματοοικονομικών οργανισμών μειώθηκαν, προσαρμόστηκαν ανάλογα οι κανονισμοί της αγοράς και εφαρμόστηκαν νέοι μηχανισμοί για την στήριξη της αναδιάρθρωσης των εταιρειών και την μεσολάβηση σε πτωχευτικές διαφορές.

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....