Bρετανία: Mείωση ΑΕΠ κατά 20,4% το δεύτερο 3μηνο

15-08-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Κατά 20,4% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε συνέχεια μείωσης 2,2% το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, αποτέλεσμα που αποτυπώνει τις συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με δύο συνεχόμενα τρίμηνα περιορισμού της δραστηριότητας, θεωρείται ότι η οικονομία έχει περιέλθει σε τεχνική ύφεση, η πρώτη από το 2009. Τα μηνιαία αποτελέσματα Μαΐου και κυρίως Ιουνίου αντικατοπτρίζουν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, με το ΑΕΠ του Ιουνίου να ανακάμπτει κατά 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε σχέση με το τέλος του 2019, η οικονομική δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 22,1%, το χειρότερο αποτέλεσμα μεταξύ τεσσάρων αναπτυγμένων οικονομιών που επιλέχθηκαν για σύγκριση (κατά σειρά επίδοσης: ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία), με μόνη την Ισπανία να έχει ανακοινώσει κατά τι δυσμενέστερο αποτέλεσμα από το βρετανικό για το ίδιο διάστημα. Η δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε οριζόντια, με τους επιμέρους τομείς να πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν.

Οι υπηρεσίες, κυρίως αυτές της εστίασης, φιλοξενίας, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευής οχημάτων, υγείας και εκπαίδευσης, κατέγραψαν μείωση 19,9%. Η παραγωγή υποχώρησε κατά 16,9%, πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης, κυρίως λόγω του περιορισμού της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ και οι κατασκευές περιορίστηκαν κατά 35%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 23,1%, η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί, ενώ η δαπάνη του κράτους αυξήθηκε κατά 14,1% σε ονομαστικούς όρους, ενώ μειώθηκε σε όρους όγκου δραστηριότητας (κυρίως λόγω του περιορισμού των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 25,5%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 4%, αποτέλεσμα που αποδίδεται στη μεγαλύτερη υποχώρηση των εισαγωγών (-23,4%), κυρίως μηχανολογικού και εξοπλισμού μεταφορών, σε σχέση με τις εξαγωγές (-11,3%). Εξαιρουμένων των συναλλαγών πολύτιμων μετάλλων, που εμφανίζουν σημαντική αστάθεια, το εμπορικό ισοζύγιο το β’ τρίμηνο ήταν ελλειμματικό σε ύψος 1,9% του ονομαστικού ΑΕΠ. Εξάλλου, η ανεργία παρέμεινε στο 3,9% το β’ τρίμηνο, καθώς την περίοδο αναφοράς ίσχυαν ακόμα πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα διατήρησης της εργασίας μισθωτών και στήριξης των εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ επιπλέον, στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι άνεργοι που δεν αναζητούν ενεργά δουλειά. Εκτιμάται πάντως ότι περί τα 7,5 εκ. εργαζόμενοι ήταν προσωρινά εκτός αγοράς εργασίας τον Ιούνιο, ενώ 3 εκ. από αυτούς απείχαν για τρεις ή και περισσότερους μήνες. Θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος διατήρησης εργασίας τον Οκτώβριο, αρκετές από αυτές τις θέσεις εργασίας θα παύσουν να υπάρχουν, ενώ ήδη ισχυρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 14,5% του εργατικού δυναμικού. Εξάλλου, το ποσοστό του πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση μέχρι το Ιούνιο ήταν 0,8%.

Στην Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) αναθεώρησε την εκτίμησή της για την επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020, έναντι 14% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, με τη δραστηριότητα πάντως να καθυστερεί περισσότερο να επανέλθει στο προ πανδημίας επίπεδο, ορόσημο που τώρα τοποθετείται στο τέλος του 2021. Η ΤτΑ αναμένει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 9% το 2021 και 3,5% το 2022. Παρά τα μέτρα στήριξης της εργασίας, η ΤτΑ εκτιμά ότι η ανεργία θα φτάσει το 7,5% μέχρι το τέλος του έτους, για να περιοριστεί σε 6% το 2021 και 4,5% το 2022. Περιορισμός της ζήτησης, προσωρινή περικοπή του ΦΠΑ στις δραστηριότητες τουρισμού και φιλοξενίας και χαμηλές τιμές πετρελαίου διεθνώς αναμένεται να κρατήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το επίπεδο – στόχο του 2%. Το 2020 ο δείκτης εκτιμάται στο 0,25%, 1,75% το 2021, πριν ανακάμψει στο 2% το 2022. Η ΤτΑ προειδοποίησε πάντως για τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας των προβλέψεών της, καθώς αναγνωρίζει ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την ανταπόκριση κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Βασίζει δε τις προβλέψεις της στις υποθέσεις ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα αποδυναμώνονται σταδιακά κατά το διάστημα αναφοράς, όπως και ότι την 1 η Ιανουαρίου 2021 θα αρχίσει να ισχύει μια ολοκληρωμένη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και ΗΒ με τη μετάβαση να γίνεται άμεσα, αλλά εύτακτα. Από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΑ έλαβε σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Στην τελευταία της συνεδρίαση,., ψήφισε ομόφωνα για τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,1%, και για τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων και εταιρικών τίτλων επενδυτικού βαθμού εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, μέχρι το ποσό των 745 δισ. λιρών.

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....