Το εξωτερικό χρέος της Ισπανίας έφθασε τον Ιούνιο στο ιστορικό υψηλό των 1,28 τρισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασε το 110%, αφενός εξαιτίας της αύξησής του και, αφετέρου, λόγω της σημαντικής μείωσης του ΑΕΠ. Η ανωτέρω αύξηση παρουσιάστηκε τόσο στις οφειλές του Κράτους όσο και των Αυτόνομων Κοινοτήτων, των Δημαρχείων καθώς και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κύριο αίτιο αυτών ήταν τα Βασιλικά Διατάγματα που θεσπίστηκαν από την κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 14 Μαρτίου, ενώ ο κατ’ οίκον περιορισμός σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα μείωσαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην χώρα. Αναλυτικότερα, το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης ξεπέρασε τα 1,17 τρισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το υψηλότερο ποσό στην ιστορία της Ισπανίας, αυξημένο κατά 7,6% σε ετήσια βάση και 2,73% σε σύγκριση με τον Μάιο.
Ιστορικά υψηλό χρέος της τάξεως των 68,8 δισ. ευρώ παρατηρήθηκε και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο ήταν αυξημένο κατά 41,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, προσθέτοντας εντός δώδεκα μηνών ποσό ύψους 20,16 δισ. ευρώ στο σύνολο των απαιτήσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας, οι μηνιαίες απαιτήσεις του Κράτους προς τους συνταξιούχους υπερβαίνουν τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εν λόγω απαιτήσεις διπλασιάζονται όταν δίνονται οι 13ες και 14ες συντάξεις το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα αντίστοιχα.
Τέλος, το χρέος των Αυτόνομων Κοινοτήτων αυξήθηκε σε μικρότερο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 1,4%, φθάνοντας τα 304,85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ισπανίας, το χρέος της χώρας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 115% και 120% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, αναλόγως της συνέχειας της πανδημίας και τις επιπτώσεις αυτής. Αντίστοιχες προβλέψεις, 117,6% και 123,2%, έχει κάνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης, ποσοστά ιδιαίτερα αυξημένα σε σύγκριση με το 95,9% που έκλεισε το 2019 και τις συνεχείς προσπάθειες των Κυβερνήσεων για μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως έχει σημειώσει η εν λόγω Αρχή, τα επίπεδα του χρέους θα βρίσκονται άνω του 96% για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.