Η οικονομία της Ολλανδίας συρρικνώθηκε κατά το «πρωτοφανές» ποσοστό 8,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση του ΑΠΕ από την δεκαετία του 1930. Η εν λόγω πτώση αποδίδεται κατά το ήμισυ στην μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 10,4%. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση 1,5%.
Λόγω της κρίσης, 3 εκατ.άτομα τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονταν σε μόνιμες θέσεις εργασίας έλαβαν κάποια μορφή εισοδηματικής στήριξης το δεύτερο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, η κρίση του κορονωϊού έκανε αισθητή την παρουσία της στην αγορά εργασίας. Συνολικά, καταγράφηκαν 322.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί κατά 26%.
Αναλυτικά:
-Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 10,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο και κατά 11,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019.
-Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο και κατά 10,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
-Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν 9,8% και 8,3% αντίστοιχα σε τριμηνιαία βάση και 10,9% και 9,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
-Οι κρατικές δαπάνες κατέγραψαν πτώση κατά 3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 3,5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019.
-Το εμπόριο, οι μεταφορές και η τροφοδοσία κατέγραψαν μείωση 16,6% το 2ο τρίμηνο. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Περισσότερο επλήγησαν τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις εστίασης.
-Ο τομέας της υγείας (υγειονομικής περίθαλψης) κατέγραψε μείωση 21%
-Ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 12,4%. Περισσότερο επλήγησαν τα προσωρινά γραφεία απασχόλησης, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού.
-Η βιομηχανία συρρικνώθηκε κατά 7,9%. Περισσότερο επλήγη η βιομηχανία εξοπλισμού μεταφορών.
-Οι κατασκευές, την εξεταζόμενη περίοδο, κατέγραψαν συγκριτικά μικρή πτώση 4,2% .
Παρ’ ότι, η συρρίκνωση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο κατέρριψε όλα τα αρνητικά ρεκόρ, οι απώλειες ήταν μικρότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρώ. Η Eurostat υπολόγισε στα τέλη Ιουλίου ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν χώρες της Ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 12,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 11,9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε μείωση 20,4%, η Γερμανία 10,1% και το Βέλγιο 12%. Επίσης , η πτώση του ΑΕΠ στην Σουηδία ήταν της ιδίας τάξης με την Ολλανδία παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα στην Σουηδία ήταν σαφώς πιο χαλαρά.
Εκπρόσωπος της ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει μία σαφής εξήγηση για τις διαφορές στην μείωση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Αποδίδεται εν μέρει στον βαθμό «κλειδώματος» της κάθε οικονομίας. Επί παραδείγματι, οι Αρχές της Γαλλίας και της Ισπανίας εφάρμοσαν αυστηρότερα μέτρα απ’ ότι η Ολλανδία, ωστόσο «παρέλυσαν» μεγαλύτερα τμήματα των οικονομιών τους. Η σύνθεση των διαφορετικών οικονομιών φαίνεται να παίζει επίσης ρόλο, π.χ. το μέγεθος της τουριστικής βιομηχανίας.
Τέλος, ανέφερε ότι δεν «έχει καμία εξήγηση γιατί η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 20%».