Oι τουαλέτες αποτελούν την περιοχή που ενέχει τον υψηλότερο κινδύνου διασποράς κορωνοϊού στις πτήσεις, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Soonchunhyang Ιατρικών σπουδών της Νότιας Κορέας.
Μετά τις τουαλέτες, τα πιο επικίνδυνα σημεία διασποράς του ιού είναι οι κοινόχρηστοι χώροι και τα σημεία που ακουμπούν περισσότερο οι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Οι ερευνητές μελέτησαν την πτήση από το Μιλάνο προς Σεούλ της 31ης Μαρτίου, όταν η Ιταλία είχε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στην πτήση επρόκειτο να επιβιβαστούν 310 επιβάτες, 11 εκ των οποίων παρουσίαζαν συμπτώματα κορωνοϊού και αποβιβάστηκαν.
Οι υπόλοιποι 299 επιβάτες τήρησαν κοινωνική αποστασιοποίηση πριν την πτήση και φόρεσαν μάσκες υψηλής προστασίας κατά τη διάρκειά της, τις οποίες κατέβασαν μόνο για το φαγητό και για τη χρήση τουαλέτας.
Μετά την προγείωση στη Ν. Κορέα, όλοι οι επιβάτες απομονώθηκαν για 2 εβδομάδες.
Έξι βρέθηκαν θετικοί την πρώτη ημέρα καραντίνας, αν και ασυμπτωματικοί, ωστόσο μία γυναίκα βρέθηκε θετική την τελευταία ημέρα της καραντίνας, κάτι που σημαίνει οτι κόλλησε κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πτήσης, και είχε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του αεροσκάφους.
Η μελέτη εξηγεί ότι η γυναίκα φορούσε μάσκα και την έβγαλε μόνο κατά τη χρήση της τουαλέτας. Την τουαλέτα είχαν επισκεφθεί και επιβάτες που κάθονταν κοντά της, μεταξύ των οποίων και ένας ασυμπτωματικός. Η γυναίκα καθόταν 3 σειρές μακριά από τον ασυμπτωματικό ασθενή. Δεδομένου οτι είχε περάσει από καραντίνα μόνη της στο σπίτι για 3 εβομάδες πριν την πτήση και δεν χρησιμοποίησε δημόσια συγκοινωνία για να φτάσει στο αεροδρόμιο, είναι πολύ πιθανό να μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης μέσω έμμεσης επαφής με ασυμπτωματικό ασθενή.
Η μελέτη εξηγεί οτι χάρη στα φίλτρα των αεροσκαφών είναι απίθανο ο ιός να μεταδόθηκε από τον αέρα και οτι η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή άτομα κατά την επιβίβαση, τη μετακίνηση ή την αποβίβαση από το αεροσκάφος παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.