Η πίεση προς την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εντείνεται, καθώς οι περισσότεροι ειδικοί κρίνουν οτι αποτελεί το μοναδικό τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα καταφέρει να νικήσει την πανδημία.
Ωστόσο πολλά εμβόλια που στα πρώτα στάδια ερευνών δείχνουν να λειτουργούν, αποτυγχάνουν στις δοκιμές σε περισσότερους ανθρώπους. Οι δοκιμές κατά την αποκαλούμενη ως τρίτη φάση των εμβολίων είναι επίσης ζωτικής σημασίας γιατί τότε εμφανίζονται οι παρενέργειές τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο κίνδυνος να μην εκτιμηθούν σωστά οι επιπτώσεις του εμβολίου ήρθε στην επιφάνεια το 2009 όταν η Pandemrix ανέπτυξε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εμβόλιο για τον ιό H1N1, το οποίο οδήγησε μερικούς ανθρώπους σε χρόνια διαταραχή ύπνου.
Όπως μεταδίδει το BBC, στο Ην. Βασίλειο υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία νέων αρχών οι οποίες θα επιτρέψουν την άμεση κυκλοφορία εμβολίου εάν παραχθεί πριν το τέλος της χρονιάς, όμως τονίζεται οτι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά κριτήρια ασφάλειας.
Τα εμβόλια προκαλούν την αντίδραση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, κινητοποιώντας το να επιτεθεί και να καταστρέψει τον ιό.
Ωστόσο, αν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του κορωνοϊού καθώς όπως φαίνεται μεγάλο μέρος της βλάβης που προκαλείται στο σώμα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού παρά της ίδιας της λοίμωξης από τον ιό.
Για αυτό, χρησιμοποιείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο που προβλέπει τη διεξαγωγή δοκιμών για τα εμβόλια και οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψής του κρύβει κινδύνους.