Κλειστά 10.000 εστιατόρια στη Ν. Υόρκη - Προσφυγή για αποζημιώσεις ύψους 2 δισ. δολ.

08-09-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης (Hellenic American Chamber of Commerce - HACC) διοργάνωσε πρόσφατα διαδικτυακή ημερίδα με θέμα την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου εστίασης στην πόλη της Νέας Υόρκης, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περί τα 150 άτομα, κυρίως επαγγελματίες του κλάδου εστίασης, εισαγωγείς, διανομείς κ.ά. Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Steve Tenedios, ιδιοκτήτης 19 εστιατορίων μεταξύ των οποίων και της αλυσίδας «Fresh & Co», ο κ. Dimitris Kafchitsas, Πρόεδρος του συλλογικού φορέα «Pan Gregorian Enterprises of New York» εκπροσώπησης ιδιοκτητών Diners, ο κ. Nikos Livanos, ιδιοκτήτης του Ομίλου 6 Εστιατορίων «Livanos Group», ο κ. Αlexandros Aldous, Γενικός Σύμβουλος της μεγάλης εταιρείας τροφοδοσίας χώρων μαζικής εστίασης «Chef’s Warehouse» και ο κ. Aristotelis Chartouliaris, Δ/ντής Πωλήσεων της ομογενειακής εταιρείας εισαγωγής, διανομής και εμπορίας τροφίμων και ποτών «Victory Food Service».

Η ημερίδα ξεκίνησε με παρέμβαση του Προέδρου του Επιμελητηρίου, κ. Markos Drakotos, o οποίος τόνισε τις προτεραιότητες της διοίκησης και την έμφαση που αποδίδει στις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και την προώθηση των συμφερόντων των ομογενών επιχειρηματιών.

Κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία όλων των ομιλητών είχε η διαπίστωση ότι ο χώρος της εστίασης στη Νέα Υόρκη έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης λειτουργίας των εσωτερικών χώρων του κλάδου εστίασης εντός των ορίων της πόλης, με αποτέλεσμα πλήθος καταστημάτων να έχει προβεί είτε σε προσωρινή, είτε σε οριστική παύση λειτουργίας.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, κλειστά παραμένουν 10.000 από τα συνολικά 26.000 (το 40% περίπου) εστιατόρια της πόλης, μεταξύ των οποίων και 75 ομογενειακά, ενώ ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά (οι εξωτερικοί τους χώροι) αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες κάλυψης των εξόδων λειτουργίας τους, ιδίως δε κάλυψης των υψηλών ενοικίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Steve Tenedios, το άλλοτε σφύζον από ζωή Manhattan έχει μετατραπεί σε πόλη - φάντασμα, ενώ χαρακτήρισε την κρίση ως τη χειρότερη όλων των εποχών στην ιστορία του κλάδου.

Άπαντες οι ομιλητές τόνισαν ότι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του κλάδου θα είναι το χρονοδιάγραμμα των δημοτικών και πολιτειακών αρχών για την επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων στα 5 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του κ. Livanos, ότι «Εάν δεν επιτραπεί η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους τα εστιατόρια δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη», ενώ ακόμη και όταν επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων, δεν αναμένεται πλήρης ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε όρους πληρότητας και εισπράξεων πριν την παρέλευση διετίας ή ακόμη και τριετίας. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, όπως επισήμανε ο κ. Livanos, ο κλάδος μαζικής εστίασης της Νέας Υόρκης άσκησε ομαδική προσφυγή κατά του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, , αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 2 δισ. δολ. με την αιτιολογία της πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στις επιχειρήσεις τους. Την προσφυγή υπογράφουν οι ιδιοκτήτες 350 εστιατορίων.

 

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....