Οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ισπανία το 2020 θα είναι 54 εκατ. λιγότεροι σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με έρευνα της Simon-Kucher & Partners.
Να σημειωθεί ότι έως και το 2019 το το 12% των εσόδων της Ισπανίας προέρχονταν από τον τουριστικό τομέα. Παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η χώρα από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, οι εκτιμήσεις για την πτώση της οικονομίας υπήρξαν καταρχήν μετριασμένες, δεδομένου ότι αναμένονταν ένα πλήθος τουριστών κατά τη θερινή περίοδο. Παρόλα αυτά, η απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων, η υιοθέτηση νέων μέτρων από τις Κοινότητες καθώς και η αποθάρρυνση ενός πλήθους κρατών για τυχόν επίσκεψη των πολιτών τους στην Ισπανία σε συνδυασμό με την υποχρεωτική καραντίνα ή παρουσίαση αρνητικού τεστ από άλλες, μείωσαν εν τέλει αισθητά τις τουριστικές αφίξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και ιδίως στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως Βαλεαρίδες και Κανάριες Νήσοι, αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Τα στοιχεία των πωλήσεων λιανικής αποτελούν ένα δείκτη κατανόησης της επίπτωσης του μειωμένου τουρισμού ανά περιοχή. Συγκεκριμένα, οι δύο προαναφερθείσες Κοινότητες Νήσων της Ισπανίας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στην χώρα, κατά το μήνα Ιούλιο, καθώς σε ετήσια βάση έφθασαν το 13,2% στις Βαλεαρίδες και το 14,8% στις Κανάριες. Όπως είναι αναμενόμενο, πτώση παρουσιάστηκε σε όλες τις μεσογειακές περιοχές της Ισπανίας, όπως την Καταλονία (5,5%), την Ανδαλουσία (5,1%) και την Κοινότητα της Βαλένθια (3,8%). Συνολικά, στο σύνολο της χώρας σημειώθηκε πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 3,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αύξηση μόλις 1,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Δεδομένης της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Δήμοι της χώρας έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την εκτόνωση των δαπανών και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να μειώσει τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. Η πρωτεύουσα διαθέτει οικονομικές επιδοτήσεις για την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, την ανακαίνιση υπαίθριων αγορών ενώ μειώνει και τη φορολογία για τον τομέα εστίασης που χρησιμοποιεί δημόσιους χώρους για την τοποθέτηση τραπεζιών. Επιπλέον, παρέχονται χρηματικές απολαβές στους οικονομικά ασθενέστερους και σε ευάλωτες επιχειρήσεις. Αντίστοιχες πρακτικές έχει υιοθετήσει και η δημαρχία της Βαρκελώνης ενώ παράλληλα προσπαθεί μέσω οικονομικών βοηθειών να διατηρήσει όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν. Η Λα Κορούνια δίνει 105 ευρώ σε κάθε πολίτη, τα οποία μπορούν να διατεθούν για αγορές λιανικής, σε χώρους εστίασης αλλά και σε πολιτιστικά δρώμενα, ενώ Μπιλμπάο, Σεβίλλη και Βαλένθια επίσης διαθέτουν χρηματικά ποσά για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.