Νέο χρέος ύψους περίπου 96 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί για το 2021 προκειμένου να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης.
Ωστόσο, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κ. Scholz εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού όπως επισημαίνει το επίπεδο χρέους της Γερμανίας σε σχέση με το ΑΕΠ θα έχει πλησιάσει μετά το τέλος της πανδημίας στο 80%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την οικονομική κρίση των ετών 2008-2009, ενώ παράλληλα θα παραμείνει πολύ χαμηλό σε σχέση με τα χρέη άλλων χωρών.
Εντούτοις, μια πιο προσεκτική ματιά στις λεπτομέρειες του νέου οικονομικού προγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι θα δημιουργηθεί τελικά ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης, μεγαλύτερο από αυτό που έχει ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2022 και 2024 έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό περίπου 42 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξισορροπηθούν. Στην πραγματικότητα όμως, για αυτά τα τρία χρόνια, υπολογίζεται ότι το σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο και θα πλησιάσει τα 131 δισ.ευρώ.
Σε σύγκριση με το 2019, όταν τότε είχε ανακοινωθεί πλεόνασμα ρεκόρ, μόλις ένα χρόνο αργότερα, το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα ρεκόρ ύψους 96 δισ. ευρώ. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι ως άνω εκτιμήσεις του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αναμένεται να ανατραπούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός πιθανολογείται ότι θα είναι ελλειμματικός για τα έτη 2022–2024, εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης η οποία δημιουργεί σοβαρή μείωση στα φορολογικά έσοδα και απότομη αύξηση των δαπανών. Όπως εκτιμάται, τα φορολογικά έσοδα πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν, έως και το έτος 2023, στο ίδιο επίπεδο του 2019, ενώ το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων θα επεκταθεί έως το 2030.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της παρούσας οικονομικής κρίσης και αυτής του 2008 -2009. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, ξεκίνησε μία περίοδος μακράς ανάκαμψης, με μεγάλη αύξηση φορολογικών εσόδων στην Γερμανία, η οποία διήρκεσε περίπου 10 χρόνια μέχρι την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης. Είναι σχεδόν αμφίβολο εάν μετά την κρίση της πανδημίας θα υπάρξει στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, ανάλογη μεγάλη άνοδος των δημοσιοοικονομικών μεγεθών. Ακόμη και σε περίπτωση μεγάλης ανόδου, η αύξηση των εσόδων είναι απίθανο να είναι τόσο δυναμική, όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά την τότε διάσωση των τραπεζών, το γερμανικό κράτος επικεντρώθηκε στην αύξηση της απασχόλησης και στις χαμηλές δαπάνες για τόκους. Έτσι, η κατάσταση στην απασχόληση βελτιώθηκε και ήταν πολύ καλύτερη μετά την οικονομική κρίση του 2008 από ότι προβλέπεται να είναι μετά την τρέχουσα κρίση. Επιπλέον, μετά την τότε οικονομική κρίση, η Γερμανία βρέθηκε σε υψηλή δημογραφική ανάπτυξη και η ηλιακή δομή του πληθυσμού ήταν ακόμη σε σχετικά ισορροπημένη σχέση. Σήμερα και στο μέλλον η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Λιγότεροι εργαζόμενοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν περισσότερους συνταξιούχους, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.