Η Τυνησία για το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου κατέγραψε μείωση των τουριστικών εσόδων κατά 60% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Τυνήσιου Υπουργού Τουρισμού κ. Habib Ammar.
Η απώλεια τόσο σημαντικών εσόδων για την τυνησιακή οικονομία είναι ιδιαίτερα αισθητή ενώ σοβαρός είναι και ο αντίκτυπος στην αύξηση της ανεργίας καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό να επαναλειτουργήσουν.
Η εκτίμηση του Υπουργείου Τουρισμού είναι ότι η πτώση αυτή θα μπορούσε να φθάσει το 70% στο τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σε 491,4 εκατ. ευρώ, από 1.1.2020 έως 20.9.2020 ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων δεν ξεπέρασε τις 4,62 εκατ. αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 79,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Οι δε αφίξεις στα σύνορα έφθασαν τις 1.714.493 μειωμένες κατά 75,2%.
Παρά τα αποτελέσματα αυτά, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμού κ. Moez Belhassine ανέφερε ότι η κατάσταση στην Τυνησία στον εν λόγω τομέα είναι καλύτερη από εκείνη των γειτονικών χωρών με δεδομένο και το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες του κλάδου ανέμεναν μια νεκρή τουριστική περίοδο, χωρίς καθόλου έσοδα. Πάντως σε κάθε περίπτωση η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 14% του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης η κρίση ανέδειξε βασικές δομικές αδυναμίες του τομέα όπως η επισφαλής οικονομική βάση των επιχειρήσεων και η ευάλωτη θέση των εργαζομένων.
Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Τυνησιακής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Khaled Fakhfakh, η τρέχουσα τουριστική κατάσταση είναι πολύ κακή έως καταστροφική με το 60% των ξενοδοχείων να μην έχουν ανοίξει φέτος και να κινδυνεύουν να μην ανοίξουν μελλοντικά.
Αρχικά η Τυνησία είχε ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αυστηρούς περιορισμούς στην μετακίνηση και τη λειτουργία της αγοράς και κλείσιμο των συνόρων. Η επανέναρξη του τουρισμού έγινε στις 27 Ιουνίου αλλά o ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τυνησία έχει επιταχυνθεί με πολύ γοργούς ρυθμούς από τα τέλη Αυγούστου αλλάζοντας την εικόνα της επιτυχούς ως τότε διαχείρισης του προβλήματος και του χαμηλού ποσοστού εξάπλωσης. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης μια αναζωπύρωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται καθημερινά.