Γαλλία: Το σχέδιο για την ανάκαμψη του τουρισμού – Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο

30-09-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Η υγειονομική κρίση κατέστησε τον κλάδο του τουρισμού και στη Γαλλία ως έναν από τους περισσότερο πληττόμενους, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στις δραστηριότητες και τις μετακινήσεις, με σκοπό την καταπολέμηση εξάπλωσης της πανδημίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα αποτελέσματα της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζουν πιο θετική εικόνα από αυτή που αναμένονταν την άνοιξη. Αυτό αποδίδεται στα έκτακτα μέτρα και δράσεις της γαλλικής κυβέρνησης για την στήριξη του εν λόγω τομέα.

Πρωτίστως, υπήρξε έντονη κινητοποίηση της εγχώριας αγοράς, με το 53% των Γάλλων να ταξιδεύουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και το 94% του ως άνω ποσοστού να επιλέγει τη Γαλλία για τις διακοπές του. Επιπροσθέτως, η Γαλλία αποτέλεσε τουριστικό προορισμό για γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Εκτιμάται ότι, σημαντικό ρόλο έπαιξε η διαφημιστική εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου από την Atout France, με σύνθημα «Cet été, je visite la France» (Αυτό το καλοκαίρι, επισκέπτομαι τη Γαλλία), με στόχο να προβάλει τη Γαλλία και να παροτρύνει τους Γάλλους να επιλέξουν τον εγχώριο τουρισμό.

Η Γαλλία παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση τους γείτονες της, Ιταλία και Ισπανία, χωρίς ωστόσο να αντισταθμιστούν οι απώλειες, λόγω της απουσίας διεθνών επισκεπτών. Η εικόνα της τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτή του Ιουνίου. Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί και τα θέρετρα στην εξοχή ευνοήθηκαν περισσότερο, σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, την Κορσική και τα ορεινά. Λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία στο Παρίσι και το Μπορντώ ήταν σε λειτουργία, με τα ποσοστά πληρότητας να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Μασσαλία, ενώ προορισμοί που συνήθως βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις διεθνών τουριστών βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση.

Αναφορικά με την τουριστική δαπάνη, αυτή μειώθηκε ραγδαία από την αρχή της κρίσης της πανδημίας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σε 12,3 δισ. ευρώ το  πρώτο εξάμηνο 2020, έναντι 25,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2019, σημειώνοντας απώλειες ύψους 13,2 δισ. ευρώ, δηλ. μείωση 51,9%. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Atout France, οι πιθανές απώλειες στα συνολικά τουριστικά έσοδα για το σύνολο του έτους υπολογίζονται μεταξύ 50 και 60 δισ. Ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 30- 35%.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την στήριξη του τουριστικού τομέα, ώστε να διευκολύνει την ανάκαμψη και την επάνοδο της εν λόγω δραστηριότητας. Ο τομέας έχει ήδη επωφεληθεί από το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης που παρουσιάστηκε στο Διυπουργικό Συμβούλιο Τουρισμού της 14ης Μαΐου 2020, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Κάποια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται σε εφαρμογή, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν ήδη επωφεληθεί από δημόσια στήριξη ύψους  13 δισ. Ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση (PGE) ύψους 9,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,98 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην εστίαση και 2,38 δισ. ευρώ στον ξενοδοχειακό τομέα, το «εποχιακό» τραπεζικό δάνειο με κρατική εγγύηση (PGE «saison»), το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη χορηγήσει ποσό 125 εκ. ευρώ σε 1.097 εταιρίες και το Ταμείο Αλληλεγγύης, με 781 εκατ. Ευρώ, που καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις του τομέα ξενοδοχείων και εστίασης.

 

Ο τουριστικός τομέας πρόκειται να επωφεληθεί και από το σχέδιο «France Relance» για την ανάκαμψη της οικονομίας, που παρουσιάστηκε από τον Γάλλο Πρωθυπουργό κ. Castex στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να επενδύσει 50 εκατ. Ευρώ για τη σύσταση ενός ταμείου υποστήριξης σχεδίων βιώσιμου τουρισμού.

 

Τέλος, στα μέσα Οκτωβρίου, ο Γάλλος Πρωθυπουργός πρόκειται να συγκαλέσει το Διυπουργικό Συμβούλιο Τουρισμού για την αποτίμηση των υφισταμένων μέτρων στήριξης, καθώς και τον καθορισμό των νέων προοπτικών, από κοινού με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....