Γερμανία: 1 στους 4 εργαζόμενους στον τουρισμό απασχολήθηκε με μειωμένο ωράριο τον Σεπτέμβριο

06-10-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας, η Γερμανία έλαβε δραστικά μέτρα και πρόσφερε πολλά πακέτα διάσωσης και στήριξης σε εταιρείες, σε εργαζόμενους και σε καταναλωτές.

Τα πακέτα περιλαμβάνουν απεριόριστη βοήθεια ρευστότητας για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μία προσωρινή μείωση φόρου προστιθέμενης αξίας για την ενίσχυση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης και ένα τεράστιο σύστημα προστασίας για την προστασία των εργαζομένων από την ανεργία.

Ειδικά για τους εργαζόμενους, το γερμανικό κράτος θέσπισε σημαντικά μέτρα όπως μειωμένη απασχόληση εργαζομένων σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, κάποιες προσλήψεις σε ολόκληρο τον κλάδο των υπηρεσιών, επιβράδυνση των περικοπών θέσεων εργασίας στα εργοστάσια, .την παροχή μετρητών στους γονείς και μια προσωρινή μείωση φόρου προστιθέμενης αξίας για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Τα παραπάνω μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς με αποτέλεσμα η γερμανική οικονομία από μία ύφεση ρεκόρ του β΄ τριμήνου στο -10% περίπου, να αναμένεται για το γ΄ τρίμηνο να  παρουσιαστεί ύφεση  -6,6% και  -2,8% για το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Η πολιτική της μειωμένης απασχόλησης εργαζομένων ποικίλει και αυξομειώνεται συνεχώς και  είναι ανάλογη με το κλάδο της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η μεταλλουργική βιομηχανία βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου με τους περισσότερους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο εργασίας, ακολουθούμενη από τις βιομηχανίες μηχανολογικού εξοπλισμού, τουριστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φιλοξενίας, κατασκευαστών οχημάτων και βιομηχανιών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, το 31% των εργαζομένων στις μεταλλουργικές βιομηχανίες απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο εργασίας, το 29% στον μηχανολογικό εξοπλισμό, το 26% στις τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φιλοξενίας, το 24% στην αυτοκινητοβιομηχανία, το 23% στις βιομηχανίες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, το 20% στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης και το 20% κατασκευαστές δέρματος, ξύλου, χαρτιού και τυπογραφείων.

Αντίθετα οι βιομηχανίες που παρουσιάζουν ποσοστό μειωμένης απασχόλησης εργαζομένων κάτω του μέσου όρου είναι οι αντιπροσωπείες οχημάτων και συνεργεία επισκευών με ποσοστό 10%, υπηρεσίες παροχής πληροφόρησης και επικοινωνίας με 8%, το λιανεμπόριο με 7%, οι κατασκευές με 6%, τρόφιμα και ποτά με 5%, χρηματοοικονομικά και υπηρεσίες ασφάλειας με ποσοστό 2% και υπηρεσίες ακινήτων με 2%.

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....