Σλοβενία: Μειώθηκαν οι αφίξεις ξένων, αυξήθηκε ο εσωτερικός τουρισμός

07-10-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου ο αριθμός αφίξεων τουριστών στη Σλοβενία μειώθηκε κατά 47%, στα 2, 4 εκατομμύρια, ενώ οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 40%, σχεδόν στα 7,1 εκατ., σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των εσωτερικών τουριστών αυξήθηκε κατά 26% την εν λόγω οκτάμηνη περίοδο, με τις διανυκτερεύσεις να αυξάνονται κατά 34%. Οι αφίξεις ξένων μειώθηκαν ταυτόχρονα κατά 70% και οι διανυκτερεύσεις κατά 67% σύμφωνα με τα δεδομένα για την περίοδο Ιανουάριος- Αύγουστος.

Η πτώση των αφίξεων ξένων τουριστών εξισορροπηθηκε δεδομένης της αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, καθώς πολλοί ντόπιοι επέλεξαν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Σλοβενία. Συνεπώς, την καλοκαιρινή περίοδο – Ιούλιο και Αύγουστο- παρατηρήθηκε μια πτώση στις διανυκτερεύσεις μόλις κατά 16%, στα 4,6 εκατ., σε σύγκριση με την περσινή καλοκαιρινή περίοδο. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των συνολικών διανυκτερεύσεων σε αυτούς τους δύο μήνες καλύφθηκαν από Σλοβένους κατοίκους, των οποίων οι κρατήσεις αυξήθηκαν φέτος κατά 159%.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς τουρίστες μειώθηκε κατά 65% το δίμηνο Ιούλιος- Αύγουστος. Η πλειονότητα αυτών πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς τουρίστες αν και συνολικά οι κρατήσεις τους έπεσαν κατά 22%. Η μείωση των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από άλλους ξένους τουρίστες ήταν ισχυρότερη, και ανέρχεται σε πτώση της τάξης του 67% για τους Ολλανδούς και τους Ιταλούς, 42% για τους Αυστριακούς και 49% για τους Ούγγρους. Η πτώση του αριθμού των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από Αυστραλούς, Νότιο- Κορεάτες, Σουηδούς, Νεοζηλανδούς, Μαλτέζους και Ισραηλινούς ανήλθε σε περισσότερο από 95%. Σε τοπικό επίπεδο, η πλειονότητα των τουριστικών διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στο βουνό (1,6 εκατ.), σε παραθαλάσσιες περιοχές (1,2 εκατ.) και σε σπα (929.000).

Σε σύγκριση με την περσινή καλοκαιρινή σεζόν, η μεγαλύτερη πτώση στις τουριστικές διανυκτερεύσεις εντοπίστηκε στην πόλη της Λιουμπλιάνα (-75%) ενώ ακολούθησαν οι άλλες αστικές περιοχές (-45%). Αντίθετα, παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές με σπα σημείωσαν μια μικρή αύξηση στις διανυκτερεύσεις, κατά 4% και 9% αντίστοιχα. Ο παραθαλάσσιος δήμος του Πιράν (Piran) σημείωσε το μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων συγκριτικά με τους 212 δήμους της Σλοβενίας. Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 686.000 επομένως υπήρξε αύξηση κατά 1% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Τα δεδομένα επιπλέον δείχνουν ότι τουλάχιστον 15% των Σλοβένων ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών πραγματοποίησαν ιδιωτικό ταξίδι – μείωση κατά δύο τρίτα συγκριτικά με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος-.

Το ένα τρίτο, που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. κατοίκους, δεν έκανε διακοπές δίνοντας ως κύριο λόγο της επιλογής τους την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό το χρόνο, η περίοδος μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου είχε τον ίδιο αριθμό ιδιωτικών ταξιδιών με την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ωστόσο παρέμειναν λιγότερα από τα αντίστοιχα τρίμηνα το προηγούμενο έτος. Η περίοδος μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά έντονη τουριστική περίοδος, με περίπου ένα εκατ. ιδιωτικά ταξίδια. Φέτος, ωστόσο, τα εν λόγω ταξίδια μόλις άγγιξαν τις 410.000. Ένας αυξανόμενος αριθμός, περίπου 52%, σκόπευε να πραγματοποιήσει ιδιωτικό ταξίδι γύρω από τη Σλοβενία, με την Κροατία να βρίσκεται στην κορυφή των προορισμών εκτός χώρας (92%).

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....