H ολλανδική προσέγγιση για την στήριξη των επιχειρήσεων στην κρίση της πανδημίας ήταν «αποτελεσματική» και δεν έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό εταιρειών «ζόμπι» σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Atradius.
Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκόπησαν το δεύτερο τρίμηνο στην Ολλανδία δεν υπερέβη το 2% έναντι εκτίμησης 5%. Κατά τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι περίπου τρεις στις εκατό εταιρείες δεν είναι βιώσιμες και διατηρήθηκαν εν ζωή με κρατική χρηματοδότηση.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας στο ποσοστό ανεργίας έχει επίσης περιοριστεί μέχρι στιγμής, χάρη στην κρατική στήριξη των μισθών. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 4,6% τον Αύγουστο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2019. Περισσότερο επλήγησαν το πετρέλαιο, τα χημικά, τα μηχανήματα και τα προϊόντα μηχανικής.
Εξάλλου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι η ολλανδική οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση, ωστόσο τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την διάσωση των εταιρειών που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους βασικούς δείκτες της οικονομίας.