8.300 γερμανικές επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της χρεοκοπίας

04-11-20 | ΚΟΣΜΟΣ

Ο τομέας της εστίασης είναι εκείνος που θα πληγεί ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του νέου μερικού lockdown στη Γερμανία, με κάθε μία ανά τέσσερις επιχειρήσεις να αναμένει σημαντική μείωση των πωλήσεών της σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Οι περισσότερες μάλιστα των επιχειρήσεων αυτών είχαν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με τη νέα σοβαρή κατάσταση, ακόμα και πριν από τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων. Στην έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, το 42% των επιχειρήσεων εστίασης ανέφεραν ότι η επιχειρηματική τους κατάσταση είναι πολύ κακή. Από τα εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις εστίασης,  το 34% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας, ενώ το 55% εκφράζει παράπονα για τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Επίσης, οι πωλήσεις τους αναμένεται να μειωθούν για το τρέχον έτος περισσότερο από 50% ενώ ποσοστό 27% αναμένει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της τροφοδοσίας. Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής:

1. Μία στις επτά επιχειρήσεις κινδυνεύει από πτώχευση. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ όπου ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης εξετάζουν την περίπτωση κατάθεσης αγωγών εναντίον των νέων περιοριστικών μέτρων λόγω του νέου lockdown.

2. Με δεδομένη την επέκταση της πανδημίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις προειδοποιούν για ένα γενικευμένο κλίμα πτωχεύσεων στο εμπόριο τροφοδοσίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου περισσότερες από 8.300 επιχειρήσεις εστίασης όπως εστιατόρια παμπ και σνακ μπαρ βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της χρεοκοπίας, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα για ανάκαμψη των δραστηριοτήτων τους και αντιστροφή της συγκεκριμένης αρνητικής πορείας. Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων επιχειρήσεων είχαν τις ίδιες απαισιόδοξες και αρνητικές εκτιμήσεις για την συνέχεια της λειτουργίας τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα μήνα πριν την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτών που εξέφραζαν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας τους ανέρχονταν σε μόλις 10,2%.

3. Όσον αφορά την εικόνα του κλάδου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι επιχειρήσεις εστίασης στη Βαυαρία βρισκόταν σε μία καλύτερη θέση. Ποσοστό 11% των συμμετεχόντων στην έρευνα επιχειρήσεων εξέφρασαν τους φόβους τους να οδηγηθούν στη λύση της πτώχευσης, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο της Βάδης-Βυρτεμβέργης με 11,9%. Αντίστοιχα ποσοστά για υψηλότερο κίνδυνο πτώχευσης καταγράφονται στη Σαξονία-Ανχαλτ με 20,1% , στη Σαξονία με 19,1% και στο Βερολίνο με 17,2%. Στη Σαξονία-Ανχαλτ η τοπική Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων εξετάζει τη λήψη νομικών μέτρων κατά των νέων περιορισμών που ελήφθησαν σε παγγερμανικό επίπεδο.

* Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο.

διαβάστε ακόμα

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο κτήριο όπου φυλάσσεται το αρχείο του ΕΟΤ
ΠΟΞ | "Γονατίζουν" τα ελληνικά ξενοδοχεία Τέλη και Φόροι - οι στρεβλώσεις, ο ανταγωνισμός και οι βραχυχρόνιες
Historic Hotels of Europe Awards 2024: Αυτά είναι τα 4 Ελληνικά ξενοδοχεία που βραβεύθηκαν
Alltours: 4 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα το 2025 – Ενισχυμένο πρόγραμμα στα μικρά Ελληνικά νησιά
Η κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων τον Ιούλιο
Resort and Residential Forum/ Αθήνα: Η Marriott επενδύει σε νέες επώνυμες κατοικίες στην περιοχή ΕΜΕΑ
Σαντορίνη και Μύκονος είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου σε καταλύματα και εστίαση το καλοκαίρι
Amex GBT: Το 95% των ταξιδιωτών θεωρούν θετική τη συμβολή ΑΙ στα επαγγελματικά ταξίδια
Marriott Bonvoy: Προβλέψεις για τα ταξίδια το 2025 – Περισσότερες διακοπές, νέες τάσεις, αυξημένη χρήση Α.Ι.
Όμιλος Mitsis | 400.000 επισκέπτες ετησίως, 5.000 εργαζόμενοι, 4.000 προμηθευτές....