Μακροχρόνια προβλέπεται να είναι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας σύμφωνα με το πόρισμα που προέκυψε από έρευνα της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.
Τα αναλυτικότερα στοιχεία έχουν ως εξής:
Σε σύνολο 30.000 επιχειρήσεων σε παγγερμανικό επίπεδο, 37% αναμένουν επιστροφή στην κανονικότητα στο δεύτερο εξάμηνο 2021, ενώ 61% αυτών εκτιμούν μείωση των πωλήσεών τους για το 2020 συνολικά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας η κατάσταση πολλών επιχειρήσεων έχει μεν παρουσιάσει σχετική βελτίωση, αλλά απέχουν κατά πολύ ακόμη από τα επίπεδα πριν την υγειονομική κρίση. Για το 2020 αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 6%.
Ποσοστό 86% των επιχειρήσεων του ταξιδιωτικού κλάδου εκτιμούν μείωση των πωλήσεών τους στο 2020 σε σχέση με το 2019, που ξεπερνούν το 50% Επίσης για πολλούς διοργανωτές εκδηλώσεων επιχειρηματικού χαρακτήρα ή και διεθνών εκθέσεων η κατάσταση παραμένει κρίσιμη με το ένα πέμπτο μόνο των επιχειρήσεων να εργάζονται σε συνθήκες πριν την έναρξη της πανδημίας.
Σοβαρές δυσλειτουργίες παρατηρούνται επίσης και στις εξαγωγές. Η συνέχιση της πανδημίας θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ποσοστό 30% των επιχειρήσεων αναμένουν για τους επόμενους δώδεκα μήνες χαμηλότερες εξαγωγές με την ζήτηση για γερμανικά προϊόντα να παρουσιάζει μείωση σε σημαντικές ξένες αγορές. Ο αντίκτυπος στην γερμανική βιομηχανία που εξαρτάται από τις εξαγωγές είναι αρκετά μεγάλος, με ποσοστό 33% των επιχειρήσεων να αξιολογούν την επιχειρηματική τους κατάσταση από κακή έως πολύ κακή.
Η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και η απασχόληση είναι δύο τομείς που επίσης πλήττονται από την πανδημία. Η αβεβαιότητα που επικρατεί, όσον αφορά τις επιχειρηματικές προοπτικές καθώς και τα προβλήματα χρηματοδότησης θέτουν, στην παρούσα χρονική συγκυρία, εμπόδια για την υλοποίηση νέων καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων. Η κατάσταση που επικρατεί περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα περιθώρια που υπάρχουν για νέες επενδύσεις, επενδύσεις που στην παρούσα φάση είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Το 34% των επιχειρήσεων είναι αρκετά δύσπιστες για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στους επόμενους δώδεκα μήνες. Χαρακτηριστικά στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού κάθε δεύτερη επιχείρηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποεπένδυση.
Τέλος, στον τομέα της απασχόλησης οι αρνητικές οικονομικές προοπτικές είναι εμφανείς. Μία στις τέσσερεις επιχειρήσεις φοβάται ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της για το 2021. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο για τις περισσότερες των επιχειρήσεων.
*Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο