H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση γρήγορων τεστ αντιγόνου για τον έλεγχο των συνόρων των κρατών-μελών.
Η Επιτροπή εξέδωσε μια σειρά προτάσεων όσον αφορά τη χρήση των τεστ αντιγόνου και κάλεσε τις χώρες για αμοιβαία αναγνώριση της εγκυρότητας αυτών των τεστ και των αποτελεσμάτων τους.
Όπως δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ είναι ύψιστης σημασίας για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων, εντοπισμού και θεραπείας των επαφών.
Με αυτό τον τρόπο ανοίγει η πόρτα για ένα από τα βασικά αιτήματα του τουριστικού κλάδου στην καθιέρωση ασφαλών αερογεφυρων που θα επαναφέρουν την οικονομική δραστηριότητα. Πλέον, στον έλεγχο των διεθνών επιβατών αναγνωρίζονται τα τεστ αντιγόνου, που είναι ταχύτερα και φθηνότερα, και όχι τα RT –PCR.
Ωστόσο, πρόκειται για μη δεσμευτική πρόταση και απομένει τα κράτη-μέλη να προβούν σε σχετικές συμφωνίες.
Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται λίγο πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού που υιοθέτησε η Ισπανία, σύμφωνα με τον οποίο από τις 23 Νοεμβρίου οι διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR, με την ισπανική κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι μόνο αυτού του είδους τα τεστ θα γίνονται αποδεκτά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν η ΕΕ εγκρίνει νέα είδη τεστ, θα ακολουθούσε τη στρατηγική αυτή.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή στην πρότασή της, η πανδημία έχει δείξει ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της προετοιμασίας και καλυτερη διαχείριση των διασυνοριακών απειλών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και κρατών-μελών. Τα γρήγορα και ακριβή τεστ αποτελούν το κλειδί για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι έχει στηρίξει τις έρευνες και την ανάπτυξη των εν λόγω τεστ και πλέον θα λανσάρει κοινή διαδικασία συμβολαίου για τεστ αξίας 100 εκατ. ευρώ.
Στις προτάσεις της Επιτροπής αναφέρεται ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ως προς τα τεστ RT-PCR, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως τα πιο αξιόπιστα μέχρι στιγμής για τον εντοπισμό του ιού στον άνθρωπο. Υπογραμμίζει δε ότι χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό εργαστηρίων και περίθαλψης το οποίο θα λαμβάνει δείγματα, θα πραγματοποιεί τεστ, θα κάνει αναλύσεις και θα μεταφέρει τα αποτελέσματα, και προτείνεται τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν στην κατάρτιση περισσότερου προσωπικού.
Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να συμβάλλουν με 35,5 εκατ. ευρώ στην αύξηση της δυνατότητας για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για κορωνοϊό στην ΕΕ. Το ποσό αυτό προέρχεται από το ταμείο European Emergency Fund.