Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις στην γερμανική αγορά εργασίας, την απασχόληση και την πορεία της ανεργίας παρουσιάζει η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (DESTATIS).
Πιο αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:
Για το τρίτο τρίμηνο 2020 ο αριθμός των εργαζομένων με οποιαδήποτε μορφή εργασίας, ανήλθε στα 44,7 εκατ. άτομα. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός ατόμων που κατέχουν θέση εργασίας στην αγορά μειώθηκε κατά 48.000 (-0,1%) σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η περαιτέρω μείωση της απασχόλησης μετά και την εξαιρετικά απότομη πτώση για το δεύτερο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, το τρίμηνο πριν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 1,5% ή 688.000 το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Ο αριθμός των απασχολούμενων συνήθως παρουσιάζει αυξητικές τάσεις το τρίτο τρίμηνο κάθε έτους. Ωστόσο, η αύξηση για φέτος του αριθμού των απασχολούμενων ήταν κατά πολύ μικρότερη από τον μέσο όρο του τρίτου τριμήνου των τελευταίων πέντε ετών (+240.000 +0,5%). Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας καθώς και ακριβών εκτιμήσεων για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και εν γένει όλο το τομέα της απασχόλησης.
Παρόλα αυτά, η σημαντικά αυξανόμενη εργασία μικρής διάρκειας δεν φαίνεται να επηρεάζει τον αριθμό των απασχολούμενων σε διάφορες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, οι εργαζόμενοι βραχείας απασχόλησης υπολογίζονται ως άτομα κανονικής και πλήρους απασχόλησης και δεν προστίθενται στο σύνολο των ανέργων, ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε χαρακτήρα της βραχυπρόθεσμης εργασίας.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις θέσεις εργαζομένων καταγράφονται στο τομέα των υπηρεσιών. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ο κύριος συντελεστής στην ετήσια μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων που απασχολούνται στο εμπόριο, τις μεταφορές, την στέγαση και τις υπηρεσίες τροφίμων (-260.000 -2,5%) καθώς και στις επιχειρηματικές υπηρεσίες (-190.000 -3,1%).
Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών κατέγραψαν επίσης σημαντική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων (-90.000 ή -3,1%), ενώ συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες (-14.000 -1,3%). Εν τούτοις κέρδη από την απασχόληση παρατηρούνται στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και την υγεία (+129.000 +1,1%), καθώς και στην ενημέρωση και επικοινωνία (+10.000 +0,7%).
Τέλος, στην βιομηχανία (εξαιρουμένου του κατασκευαστικού τομέα) συνεχίζεται η ετήσια μείωση του αριθμού των απασχολούμενων που, φαίνεται ότι για το τρίτο τρίμηνο 2020 επιταχύνεται ακόμη περισσότερο (-236.000 -2,8%). Αντίθετα στον κατασκευαστικό τομέα ο αριθμός των εργαζομένων συνεχίζει να έχει αυξητικές τάσεις (+21.000 +0.8%), ενώ μειώσεις παρατηρούνται στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας κατά 20.000 (-3,2%).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.