Η εποχή των χειμερινών αποδράσεων και των σπορ του χιονιού έφτασε, ακριβώς στη μέση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που φέτος έπληξε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας διλήμματα στις ευρωπαϊκές χώρες που φημίζονται για τα χιονοδρομικά τους θέρετρα.
Δεν είναι λίγες οι χώρες που σκέφτονται ότι το κλείσιμο των θέρετρων μεταφράζεται σε σοβαρές οικονομικές απώλειες για τη χειμερινή τουριστική περίοδο και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το άνοιγμα των θέρετρων εν μέσω ενός ήδη υψηλού ποσοστού κρουσμάτων κορωνοϊού που αυτή τη στιγμή καταγράφεται σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, σημαίνει ότι ο κίνδυνος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε ένα τρίτο καθολικό lockdown.
Οποιαδήποτε προσπάθεια συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών έχει έως σήμερα αποτύχει, με την Αυστρία και την Ελβετία να σκοπεύουν να μην αφήσουν τη σεζόν να ανεκμετάλλευτη, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα χιονοδρομικά τους κέντρα κλειστά.
Σχετικά, η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, ανέφερε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία και να κρατήσει κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα.
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μην ανοίξουν τα χιονοδρομικά τους, φοβούμενος ότι όντας κλειστά τα Ιταλικά θέρετρα, οι Ιταλοί ενδέχεται να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ για τις χειμερινές διακοπές τους. Εάν η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τις πίστες του σκι χωρίς καμία υποστήριξη από τη Γαλλία, την Αυστρία και τις άλλες χώρες, τότε οι Ιταλοί τουρίστες θα μεταβούν στο εξωτερικό και θα μεταφέρουν τον κορωνοϊό πίσω στην Ιταλία, επεσήμανε ο κ. Κόντε.
Όσον αφορά στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει επίσης την ιδέα να μπει φρένο στη χειμερινή περίοδο διακοπών και έχει ήδη αποφασίσει να παραμείνουν κλειστές οι πίστες σκι της Γαλλίας, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, σημείωσε ότι δεν θα απαγορεύεται στους επισκέπτες να επισκέπτονται τα θέρετρα στα γαλλικά βουνά, απλώς δεν θα μπορούν να κάνουν σκι.
Εντελώς αντίθετο κλίμα επικρατεί στην Αυστρία και στην Ελβετία, οι οποίες θα ανοίξουν κανονικά τα χιονοδρομικά τους κέντρα. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, οι προσπάθειες συντονισμού του κλεισίματος των χιονοδρομικών κέντρων είναι «υπερβολικές». Αυτή του η απόφαση πιθανώς να στηρίζεται στο γεγονός ότι πέρυσι, ο χειμερινός τουρισμός πρόσθεσε 14,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της Αυστρίας. Υπέρ της ανωτέρω απόφασης τάχθηκε και ο υπουργός οικονομικών της χώρας Γκέρνοτ Μπλούμελ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η διακοπή θα κόστιζε τα αυστριακά θέρετρα έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αξιολογείται από τους ειδικούς αναλυτές.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια σκιέρ από τη Γερμανία που κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Αυστρία για τις διακοπές του σκι. Ωστόσο, οι αριθμοί ενδέχεται να μειωθούν φέτος, καθώς όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από την Αυστρία είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, κάτι που δεν είναι εφικτό για όλους τους λάτρεις του σκι.
Μία ακόμη χώρα που σχεδιάζει να διατηρήσει ανοιχτά τα χιονοδρομικά της κέντρα, είναι η Ελβετία. Οι αρμόδιες αρχές τόνισαν ότι οι επισκέπτες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν τις μάσκες τους και να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις. Σημειώνεται ότι η Ελβετία προχώρησε σε άρση της καραντίνας για επισκέπτες προερχόμενους από το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, προσδοκώντας στην εισροή Ευρωπαίων τουριστών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Ενώ άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Βουλγαρία ήλπιζαν ότι θα υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το ανωτέρω ζήτημα, με τη σύσταση αρμόδιας Επιτροπής, οι Βρυξέλλες σημείωσαν ότι «αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα», αφήνοντας την επιλογή στις εθνικές κυβερνήσεις.