Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει η κρίση της πανδημίας δουλεύουν από το σπίτι, θα μπορούν να επωφελούνται από μία εφάπαξ φοροαπαλλαγή, υπολογιζόμενη πέντε ευρώ ανά ημέρα εργασίας (στο σπίτι) και η οποία θα μπορεί να ανέλθει στα 600 ευρώ συνολικά σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα προσφάτως ανακοινωθέντα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.
Η ως άνω πρόταση εμπεριέχεται στο αναθεωρημένο σχέδιο νόμου που υπέβαλε ο αρμόδιος ομοσπονδιακός υπουργός εργασίας κ. Hubertus Heil, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα, κατόπιν γραπτής συμφωνίας με τον εργοδότη του, να δουλέψει από το σπίτι, αξιώνοντας παράλληλα φορολογικές απαλλαγές. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι των οποίων τα λειτουργικά κόστη θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες, ενώ θα πρέπει να γίνεται ημερήσια καταγραφή των ωρών εργασίας προκειμένου να προσμετρώνται ημέρες απασχόλησης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Φορολογουμένων (DbSt) κ.Reiner Holznagel, χαιρέτησε το ως άνω σχέδιο παροχής φορολογικών κινήτρων, το οποίο έχει ως κύριο στόχο να ανακουφίσει τους εργαζόμενους οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν από το σπίτι και οι οποίοι επιβαρύνονται τους τελευταίους μήνες από την κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, όπως π.χ. κόστους θέρμανσης και ηλεκτρισμού.
Με την ως άνω φορολογική απαλλαγή να «τρέχει», επί της ουσίας, παράλληλα με τα υπόλοιπα θεσπισμένα πακέτα οικονομικής βοήθειας προς όλους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να προσαρμόσει τις εργασιακές συνθήκες στις απαιτήσεις που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ως ένα βαθμό το μέτρο αναμένεται να αντικαταστήσει για το επόμενο διάστημα τα έξοδα εκτός έδρας μετακινήσεων και οδοιπορικών με τα οποία επιβαρύνονται οι εργοδότες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA) κ.Steffen Kampeter το σαν εγχείρημα κινείται προς μία θετική κατεύθυνση την ώρα που κορυφαία ινστιτούτα παγκοσμίως τεκμηριώνουν σε έρευνές τους ότι πολλές από τις εργασίες που εκτελούνταν μέχρι πρότινος στα γραφεία, μπορούν να πραγματοποιούνται εφεξής εξ αποστάσεως. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ΜcKinsey μέχρι και το 39% του χρόνου προσφερόμενου εργασίας στη Γερμανία θα μπορούσε να παρασχεθεί, κατά περίπτωση, με τη μορφή τηλεργασίας.
Το ποσοστό αυτό μάλιστα θα μπορούσε να ανέλθει στο 69% εάν ταυτόχρονα παρέμενε εγγυημένη η ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε, εκτός της Γερμανίας, σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Μεξικό, Κίνα και Ινδία σε περισσότερο από 800 επαγγέλματα και 2.000 είδη απασχόλησης, η φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας δεν κρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη, με ό,τι κίνδυνο μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αποτελεσματικότητα και ποιότητα της παρεχόμενης εργασίας.