Aκόμη και μετά από ένα συντεταγμένο Brexit θα υπάρξει σημαντικό κόστος για την ολλανδική οικονομία τόσο σε όρους οικονομικής ανάπτυξης όσο και θέσεων εργασίας σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.
Ένα συντεταγμένο Brexit θα θέσει σε κίνδυνο 17.700 θέσεις εργασίας το επόμενο έτος και θα κοστίσει στην οικονομία περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,7% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι δε έμμεσες απώλειες σε ένα συντεταγμένο Brexit, υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση άτακτου Brexit, αποχώρησης δηλ. του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αναμένεται να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας το επόμενο έτος και η ολλανδική οικονομία θα υποστεί απώλειες ύψους 17,5 δισ. ευρώ, ή 2,7% του ΑΕΠ.
Οι απώλειες θα είναι σημαντικές δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ολλανδίας. Αμεσα αναμένεται να επηρεαστούν οι εξαγωγείς μηχανημάτων, χημικών και τροφίμων καθώς, όπως αναφέρουν, οι οικονομολόγοι της ABN Amro, θα προκύψουν επιπλέον κόστη αποθήκευσης, προσωπικού και μεταφοράς. Στον αντίποδα, η μελέτη προβλέπει οφέλη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Στα θετικά περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι, αρκετές εταιρείες, μετά την αποχώρηση τους από τη Βρετανία, επιλέγουν ήδη την Ολλανδία ως έδρα τους.
Σε ένα ασύντακτο Brexit, θα ισχύουν δασμοί εισαγωγής που θα κυμαίνονται από 4% έως 25%. Σύμφωνα με την ABN Amro, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της αγγλικής ζήτησης για προϊόντα από την Ολλανδία λόγω αύξησης του κόστους. Οι συνέπειες θα είναι σημαντικότερες στα τρόφιμα και ειδικότερα στα ευπαθή προϊόντα δεδομένου ότι, συν τοις άλλοις, θα προστεθούν και 4 ώρες αναμονής στα τελωνεία. Τέλος, πιστεύεται ότι το Brexit θα αποδυναμώσει σημαντικά την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι το 1/3 των επιχειρήσεων της Ολλανδίας, παρά την εκστρατεία ενημέρωσης δεν είναι προετοιμασμένο για την μετά Brexit εποχή και η ολλανδική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες για να γίνει όσο το δυνατόν ομαλά η μετάβαση.