Οι τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων στον Λίβανο έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό 20% όταν μετατρέπονται σε δολάρια σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση το 2019 ενώ διπλασιάζονται όταν πληρώνονται σε λίρα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία InfoPro Research στη πόλη της Βηρυτού.
Πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, ενώ εκείνα που παραμένουν ανοιχτά αναφέρουν πολύ χαμηλά ποσοστά πληρότητας, παρά την πτώση των τιμών.
Τα ξενοδοχεία προτιμούν εξόφληση σε δολάρια, αλλά οι πελάτες τους προτιμούν να πληρώνουν σε λίρα. Περισσότερο από το 85% των πελατών κατά μέσο όρο πληρώνουν σε λίρα είτε σε μετρητά είτε μέσω τοπικών καρτών πληρωμής, σύμφωνα με την έρευνα InfoPro. Οι τουρίστες μάλιστα ανταλλάσσουν συχνά τα ξένα νομίσματά τους σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος για να πληρώσουν σε λίρα, εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη ισοτιμία όπως και πολλοί τοπικοί αλλά και Άραβες πελάτες.
Ο κ. P. Achkar, Πρόεδρος του Συνδικάτου Τουριστικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι οι ξένοι ξενοδοχειακοί πελάτες αυτές τις μέρες αποτελούνται κυρίως από εκπροσώπους ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, όπως το UNDP και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και άτομα που ταξιδεύουν για επαγγελματικά ταξίδια, όπως εκπρόσωποι εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα τους στο Λίβανο μέσω τοπικών διανομέων. Ορισμένοι ταξιδιώτες, κυρίως ΜΚΟ, πληρώνουν με νέα δολάρια ή με διεθνείς κάρτες πληρωμής. Τα ξενοδοχεία τους προσφέρουν εκπτώσεις στην τιμή του δωματίου όταν πληρώνονται με τον τρόπο αυτό, ενώ οι τουρίστες που κάνουν κράτηση online πληρώνουν συνήθως σε δολάρια μέσω καρτών πληρωμής.
Σύμφωνα με τον κ. Achkar, δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί ο τουρισμός και η πληρότητα των ξενοδοχείων πριν από το καλοκαίρι του 2021. Όπως επισημαίνει‘’Ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει ένα χρόνιο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ο Λίβανος έχει γίνει σχετικά φθηνότερος, είναι απίθανο να δει σύντομα μια άνθηση στον τουρισμό λόγω της πολιτικής αστάθειας και της αρνητικής στάσης ορισμένων φατριών έναντι των χωρών του Κόλπου’’.